email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe profit, platit anticipat din 2010

impozitprofitcodul fiscalaccize

 

Anul viitor asteptam modificari substantiale ale Codului Fiscal, mariri de taxe si impozite locale si salarizarea unitara a bugetarilor.

Mai multe acte normative adoptate in cursul acestui an, sau chiar in urma cu mai multi ani, urmeaza sa intre in vigoare in 2010. In general, aceste legi presupun o anumita dificultate in ceea ce priveste aplicarea lor si de aceea necesita o perioada de pregatire atat din partea organismelor statului care au sarcina sa le aplice, cat si din partea cetatenilor, care au nevoie de timp pentru a se organiza in vederea respectarii unor astfel de normative.

Plata anticipata a impozitului pe profit

Incepand cu anul 2010, toti con­tri­buabilii platitori de impozit pe pro­fit urmeaza sa aplice sistemul pla­tilor anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de in­fla­tie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior). In prezent, sistemul platilor anticipate efectuate trimestrial se aplica numai societa­ti­lor co­mer­ciale bancare, persoane ju­ridice romane si sucursalelor din Romania ale bancilor, persoane juri­dice strai­ne. De anul viitor, toti con­tri­buabilii vor avea obligatia de a de­cla­ra si a plati impozitul pe profit tri­mestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. (OUG nr. 109/7 octombrie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal)

Vor intra in categoria cheltuie­li­lor deductibile limitat cheltuielile re­prezentand tichetele de vacanta a­cordate de angajatori. Vor fi de­duc­tibile, de asemenea,  dobanzile afe­ren­te creditelor angajate pentru a­chi­zitionarea de imobilizari corporale de natura mijloacelor fixe in ca­zul in care dobanda este cuprinsa in valoarea de intrare a imobilizarii corporale.

Au fost scoase din categoria cheltuielilor deductibile limitat si doban­zile aferente imprumuturilor de la ins­titutiile care desfasoara activita­tea de creditare cu titlu profesional. (OUG nr. 109/7 octombrie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal)

Eliminarea accizelor la produsele de lux

Produsele pentru care accizele sunt stabilite in cote procentuale vor fi eliminate din sfera de aplicare a ac­cizelor. Acestea sunt produsele de lux: bijuterii din aur si/sau din pla­tina, confectii din blanuri naturale, parfumuri, articole din cristal, iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, ar­me si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar, motoare cu putere peste 25 CP pentru iahturi si alte ambarcatiuni pentru agrement. (OUG nr. 109/7 octombrie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal)

Impozitarea veniturilor din activitati independente

Contribuabilii care obtin venituri din anumite activitati independente, pentru care impozitul se calculeaza sub forma de plati anticipa­te, apli­cand o cota de impunere de 10% la ve­nitul brut, vor putea opta pentru im­punerea veniturilor cu o cota de 16% impozit final. Persoanele ca­re optea­za pentru impozit final nu mai intra in procedura de regula­rizare.



Persoanele fizice care realizeaza ve­nituri din cedarea folosintei bu­nu­rilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu a­nul fiscal urmator califica aceste ve­nituri in categoria venituri din acti­vi­tati independente si le supun regu­lilor de stabilire a venitului net pen­tru aceasta categorie. (OUG nr. 109/7 octombrie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).

Sursa: Saptamana Financiara

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitprofitcodul fiscalaccize


Data aparitiei: 22 Decembrie 2009

Votati articolul "Impozitul pe profit, platit anticipat din 2010":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X