email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii reapartizare dividende in 2017

dividendecodul fiscalagabilantdepunerea bilantuluiprofitulprofituri fictive

Consultantul fiscal ne va explica, prin cele de mai jos, in ce masura poate un asociat sa ridice dividendele in anul 2017 pe baza aprobarii AGA a contului de profit profit din anul 2016 fara depunerea bilantului. Se mentioneaza ca in luna ianuarie 2017 acesta doreste sa ridice dividendele anului 2016, dar formularul de bilant nu este depus la ANAF deoarece nu a aparut inca.

Se poate repartiza profitul realizat in anul 2016, dupa depunerea situatiilor financiare aferente anului 2016, la organul fiscal si dupa constituirea Rezervei legale.

Astfel, conform art. 272^1 lit. b) din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

 "Art 272^1 Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:

b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta."
 
De asemenea, conform prevederilor de la art 183  alin. (1) din Legea 31/1990, privind societatile comerciale :"(1) Din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social."
Asadar, nu se poate repartiza dividendele aferente anului 2016 in lipsa situatiilor financiare.
Conform prevederilor de la pct. 420-423 din OMFP nr. 1802/2014 privind Reglementarie contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare:
"420._


(1)In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
(2)Rezultatul exercitiului se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului.
(3)Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
 
421.
(1)Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2)Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
 
422.
 (1)Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
 
(2)Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.

 (3)In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.

423.
(1)Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

(2)In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie."
 
Asadar, daca  la data de 31.12. 2016 societatea va obtine  profit, prima repartizare se face la rezerva legala (in limita minima dintre de 20% din capitalul social si 5% din profit), si abia apoi, din profitul ramas, se repartizeaza profitul pe destinatia dividende, desigur dupa depunerea situatiilor financiare aferente anului 2016.
 
 Pentru profitul repartizat pe destinatia dividende aferent anului 2016, in anul 2017 se va plati impozit pe dividende 5%, conform prevederilor de la art. 133 alin.(8) din Codul  fiscal si contributia de asigurari sociale de sanatate 5,5% conform prevederilor de la art. 176 alin. (2) din Codul fiscal.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecodul fiscalagabilantdepunerea bilantuluiprofitulprofituri fictive


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2017

Votati articolul "Conditii reapartizare dividende in 2017":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X