email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila pentru baruri si restaurante

monografiebarrestaurantecontabilitate

 

expert contabil Georgiana Toader

In conformitate cu Legea nr. 82/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutile nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui bar/restaurant trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

Contabilitatea pentru bucatarie / bar implica doua abordari:

" elementele produse in bucatarie si bar (de exemplu: mancaruri, cocteiluri);

" achizitia de materii prime si materiale.

In situatia de mai jos evidenta gestiunii de materii prime si produse finite este tinuta la pretul de achizitie.

In ceea ce priveste evidenta contabila cu amanuntul in restaurant, contabilizarea este simpla, ca pentru orice marfa vanduta cu amanuntul.

EXEMPLU

Inregistrari contabile pentru un bar/bucatarie neplatitor de TVA

1. Cumpararea de materii prime necesare bucatariei (se tine fisa de magazie):

301.1 bucatarie = 401 1.000 lei

"Materii prime" "Furnizori"

2 . Consum materii prime:

601 = 301 1.000 lei

"Cheltuieli cu materii prime" "Materii prime"

" Productia (obtinerea produse finite - mancarea):

345 = 711 1.000 lei (500 buc.)

"Produse finite" "Variatia stocurilor"

" Vanzarea de produse finite (250 buc.) cu 30% adaos comercial:

4111 = 701 650 lei

"Clienti" "Venituri din vanzarea produselor finite"

" Scaderea gestiunii produse finite (250 buc.):

711 = 345 500 lei

"Variatia stocurilor" "Produse finite"

" Trecerea la magazin propriu - marfa (250 buc.):

371 = 345 500 lei

"Marfuri" "Produse finite"

" Adaos comercial 30%:

371 = 378 150 lei

"Marfuri" "Diferente de pret la marfuri"

" Vanzarea marfii:

5311 = 707 650 lei

"Casa in lei" "Venituri din vanzarea marfurilor"

" Descarcarea gestiunii de marfa:

 

378 = 371 150 lei

"Diferente de pret la marfuri" "Marfuri"

 

607 = 371 500 lei

"Cheltuieli privind marfurile" "Marfuri"

3. Determinarea prin coeficientul mediu a adaosului comercial aferent marfurilor de la bar, vandute:

K = (SI 378 + RC 378) / (SI 371 + RD 371) x 100

Gestiunea se descarca pe seama lui si se stabileste adaos comercial aferent produselor ramase in gestiune.

Adaos comercial aferent marfurilor din gestiune = K x Sfd 371/100 = Suma 1

4. Se descarca gestiunea la produsele din bar la sfarsitul lunii (preturile sunt informative fiind calculate in functie de marfa vanduta de la bar):

% = 371 650 lei

Bar "marfuri" iesite din gestiune

607 500 lei

"Cheltuieli privind marfurile"

378 150 lei

"Diferente de pret la marfuri"

Vor rezulta doua profituri:

" de la bucatarie;

" de la bar:

Inregistrari contabile pentru un bar platitor de TVA

" Cumparare de materii prime (NIR + factura furnizor, fisa de magazie, registrul stocurilor):

601/602 = 401 4.000 lei

"Cheltuieli cu materii prime" "Furnizori"

(evidenta cantitativ

"Cheltuieli cu materiale valorica sau numai valorica in

consumabile" conditiile Registrului de Stocuri)

 

4426 = 401 760 lei

"TVA deductibila" "Furnizori"

" Plata furnizorului de materii prime:

401 = 5311/5121/542 4.760 lei

"Furnizori" "Casa in lei/Conturi la banci in lei/Avansuri de trezorerie"

" Preparare: 100 portii la 40 lei/buc. - retetar portii:

345 = 711 4.000 lei

"Produse finite" "Variatia stocului"

100 portii, nota de predare-primire/bon de consum/situatia produselor finite

" Vanzare - bon casa de marcat/monetar/Situatia vanzarilor de produse finite:

5311 = 701 5.105,04 lei (90 de portii la 67.50 lei/buc.)

"Casa in lei" "Venituri din vanzarea

produselor finite"

5311 = 4427 969,96 lei

"Casa in lei" "TVA colectata"

" Scaderea gestiunii - nota de contabilitate:

711 = 345 3.600 lei (90 portii la 40 lei/buc.)

"Variatia stocurilor" "Produse finite"

" Lista de inventar la sfarsitul lunii:

Materii prime - 10 portii se transforma in echivalent de materii prime sau auxiliare.

301 = 601 400 lei

"Materii prime" "Cheltuieli cu materii prime"

sau

 

302 = 602 400 lei

"Materiale consumabile" "Cheltuieli cu materiale consumabile"

" TVA - decont:

 

4427 = 4426 760 lei

"TVA colectata" "TVA deductibila"

4427 = 4423 209,96 lei

"TVA colectata" "TVA de plata"

" Inchiderea veniturilor si cheltuielilor in luna "n" - nota de contabilitate:

121 = 601 4.000 - 400 = 3.600 lei

"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materiile prime"

sau

121 = 602 4.000 - 400 = 3.600 lei

"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materiale consumabile"

711 = 121 4.000 - 3.600 = 400 lei

"Variatia stocurilor" "Profit sau pierdere"

701 = 121 5.105,04 lei

"Venituri din vanzarea "Profit sau pierdere"

produselor finite"

Sold creditor cont 121 = 1.905,05 lei - 400 lei (variatia stocului) = 1.505,04 lei

In luna urmatoare n+1:

 

601 = 301 400 lei

"Cheltuieli cu materiile prime" "Materii prime"

 

sau

602 = 302 400 lei

"Cheltuieli cu materiile consumabile" "Materiale consumabile"

" Vanzare 10 portii la 67.50 lei/buc., bon de casa, monetar:

5311 = 701 567,23 lei

"Casa in lei" "Venituri din vanzarea

produselor finite"

5311 = 4427 107,77 lei

"Casa in lei" "TVA colectata"

" Scadere gestiune - nota contabila:

711 = 345 400 lei

"Variatia stocurilor" "Produse finite"

TVA decont:

4427 = 4423 107,77 lei

"TVA colectata" "TVA de plata"

" Inchiderea veniturilor si cheltuielilor:

 

121 = 601/602 400 lei

"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materii prime/Cheltuieli cu materii consumabile"

701 = 121 567,23 lei

"Venituri din vanzarea "Profit sau pierdere"

produselor finite"

121 = 711 400 lei

"Profit sau pierdere" "Variatia stocurilor"

Sold creditor cont 121 luna n+1 = sold precedent creditor 1.905,04 lei + 567,23 lei - (400 lei + 400 lei) = 1.672,27 lei

 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografiebarrestaurantecontabilitate

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 18 Ianuarie 2010


Votati articolul "Monografie contabila pentru baruri si restaurante":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 46 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X