Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Monografie contabila: subventii si fonduri nerambursabile

Data actualizarii: 23 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografie contabilasubventiifonduri nerambursabile

 

Monografie contabila: subventii si fonduri nerambursabile

Articol scris de drd. Monica Julean,
autoare Revista Romana de Monografii Contabile

Ajutoarele primite de la stat pentru finantarea unor cheltuieli precum si fondurile nerambursabile accesate de entitati pentru finantarea unor proiecte de investitii se cuprind in categoria subventiilor.

Subventiile se impart in doua categorii:

· subventiile aferente activelor; si

· subventiile aferente veniturilor.

Subventiile guvernamentale, imprumuturile nerambursabile cu caracter de subventii, alte sume primite cu caracter de subventii se evidentiaza distinct in cadrul subventiilor.

Conform definitiei prevazute la punctul 234 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate.

Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.

In cadrul subventiilor se recunosc si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.

Subventiile primite sau de primit de catre entitate se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte.

Recunoasterea la venituri a subventiilor se realizeaza pe o baza sistematica, pe parcursul perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.

DETALII CLICK AICI

De multe ori se intampla ca in cadrul contractelor de acordare a finantarilor nerambursabile sa se prevada ca datoriile in valuta aferente anumitor obiective sau lucrari finantate din subventii sa fie achitate direct de catre autoritatile care gestioneaza fondurile, din sumele reprezentand acele subventii, fara ca aceste sume sa tranziteze conturile entitatii.

Entitatea in contul careia este acordata subventia are obligatia de a inregistra in contabilitate atat datoria in valuta, cat si creanta din subventii corespunzatoare.

In aceasta situatie, soldurile existente la sfarsitul lunii, atat in conturile ce reflecta datoriile fata de furnizori, cat si creantele din subventii in valuta se evalueaza, astfel incat veniturile si cheltuielile financiare aferente sa nu influenteze rezultatul acelei luni, respectiv perioade.

In toate cazurile se va urmari ca modul de contabilizare a operatiunilor sa respecte clauzele cuprinse in contractele incheiate si legislatia in vigoare.

In cazul achizitiilor in valuta, sau a datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, finantate din sume nerambursabile, decontate de operatorii economici, in calitate de beneficiari ai acestor fonduri, diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, se deconteaza cu institutia finantatoare daca exista clauze in acest sens, cuprinse in contractele incheiate, sau prevederi in actele normative aplicabile.

Diferentele respective se inregistreaza in conturi de debitori diversi sau creditori diversi, in relatie cu alte venituri financiare, respectiv alte cheltuieli financiare, dupa caz.

ATENTIE!

Subventiile nu se inregistreaza direct in conturile de capital si rezerve.

In contabilitate, subventiile se inregistreaza ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat. Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.

In cazul in care se constata neindeplinirea conditiilor totale sau partiale a conditiilor atasate primirii unei subventii se poate solicita entitatii restituirea acesteia integrala sau partiala.

Inregistrarea in contabilitate a restituirii se face prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila iar in masura in care aceasta depaseste soldul venitului amanat se recunoaste imediat o cheltuiala.

EXEMPLU

Societatii Grano SRL i se aproba un proiect de finantare din fonduri europene pentru Programul Operational Regional (POR).Valoarea totala a proiectului este in suma de 250.000 euro. Contributia proprie a solicitantului reprezinta 30% din valoarea proiectului (75.000 euro).

Obiectul proiectului il constituie extinderea spatiului de productie a intreprinderii prin construirea unei noi hale cu un cost estimat de constructie de 200.000 euro si achizitionarea de aparate si instalatii de masurare, control si reglare pentru dotarea acesteia, in suma de 50.000 euro.

Din subventia totala de 175.000 euro aprobata, presupunem urmatoarele clauze contractuale privind efectuarea platilor:

· suma de 140.000 euro aferenta constructiei este platita in lei in contul beneficiarului subventiei, astfel: 20% prefinantare, doua transe a cate 30% fiecare la interval de cate 3 luni si o transa finala de 20%.

Contractarea lucrarilor de constructii se face cu o societate de constructii interna cu plata facturilor in lei in functie de cursul euro de la data platii facturii, cu conditia ca plata sa fie efectuata in termenul stabilit prin contract.

In situatia in care diferentele de curs valutar totale rezultate sunt mai mari de 1% din valoarea efectiva a lucrarilor, acestea se deconteaza la final beneficiarului subventiei.

· suma de 35.000 euro aferenta achizitiei se plateste direct catre furnizorul extern in contul acestuia pe baza facturilor de achizitie si a documentelor care atesta livrarea depuse.

A. Reflectarea in contabilitate a subventiei de 140.000 euro necesara extinderii spatiului de productie:

Valoarea in lei a subventiei aferenta constructiei este 140.000 euro x 4,2510 = 743.925 lei

· Inregistrarea subventiei de primit, la aprobarea finantarii:

445 = 475 743.925 lei

„Subventii” „Subventii pentru investitii”

· Incasarea primei transe din valoarea subventiei aferenta constructiei (743.925 x 20% = 148.785):

5121 = 445 148.785 lei

„Conturi la banci in lei” „Subventii”

· Primirea facturilor partiale de lucrari aferente constructiei (furnizori interni de lucrari constructii montaj, cu plata in lei in functie de cursul leu/euro); valoarea primei facturi este de 50.000 euro, curs la data emiterii facturii: 4,010 lei/euro:

231 = 404 200.500 lei

„Imobilizari corporale in curs” „Furnizori de imobilizari”

· Plata facturii catre furnizori in cursul aceleiasi luni la un curs de 4,1004:

 

% = 5121 205.020 lei

„Conturi la banci in lei”

404 200.500 lei

„Furnizori de imobilizari”

668 4.520 lei

„Alte cheltuieli financiare”

· Incasarea transei a doua a subventiei (743.925 x 30% = 223.178 lei):

5121 = 445 223.178 lei

„Conturi la banci in lei” „Subventii”

 

· Primirea facturii partiale de lucrari aferente constructiei in valoare de 100.000 euro la un curs de 4,1026 lei/euro (100.000 x 4,1026 = 410.260 lei):

 

231 = 404 410.260 lei

„Imobilizari corporale in curs” „Furnizori de imobilizari”

· Evaluarea datoriei catre furnizor la sfarsitul lunii, la un curs de 4,1512 lei/euro (100.000 x (4,1512 – 4,1026)= 4.860 lei):

668 = 404 4.860 lei

„Alte cheltuieli financiare” „Furnizori de imobilizari”

· Plata facturii catre furnizori la un curs de 4,1320 lei/euro:

 

404 = % 415.120 lei

„Furnizori de imobilizari”

5121 413.200 lei

„Conturi la banci in lei”

768 1.920 lei

„Alte venituri financiare”

· Incasarea transei a treia a subventiei (743.925 x 30% = 223.178 lei):

5121 = 445 223.178 lei

„Conturi la banci in lei” „Subventii”

 Primirea facturii finale de lucrari aferente constructiei iin valoare de.....CONTINUA CLICK AICI






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X