Clientii pot reclama oricand la ANPC clauzele abuzive
Clientii care considera ca banca le-a impus clauze abuzive odata cu modificarea contractelor de credit pentru alinierea la cerintele Ordonantei 50/2010 pot face oricand reclamatie la Protectia Consumatorului, chiar daca au semnat deja actele aditionale sau creditorul s-a prevalat de exceptia acceptarii tacite.
Astfel, termenele inainte de unele banci pentru semnarea actelor aditionale raman practic fara fundament, iar clientii nu trebuie sa se mai inghesuie in agentii.
Bancherii au fost obligati de catre ordonanta sa alinieze contractele de credit in derulare pana cel tarziu la 19 septembrie, indiferent daca clientul a semnat sau nu actul aditional. Cei care nu au facut-o sunt pasibili de amenda.
"Creditorul nu se poate prevala de acceptarea tacita pentru acele clauze din actele aditionale care nu au legatura cu alinierea contractului la OUG 50/2010. Nu aveti, conform ordonantei, un termen limita de contestare a actelor aditionale", potrivit precizarilor publicate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului pe site-ul propriu.
Clientii nemultumiti trebuie doar sa sesizeze intai banca printr-o notificare scrisa in doua exemplare, in acest caz creditorul avand la dispozitie 30 de zile pentru a rezolva cererea respectiva.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Cartea Verde a Contabilitatii
Daca raspunsul primit de la banca este nesatisfacator, debitorul se poate adresa mai departe Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului, unde trebuie sa depuna copii ale contractului de credit, actelor aditionale, extraselor de cont şi chitantelor primite de la banca şi ale notificarilor şi raspunsurilor primite, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).
Majoritatea bancilor spun ca debitorii pot veni la banca pentru a solicita noile acte aditionale oricand pe parcursul derularii contractelor, dar unele au propus independent termene alese arbitrar pentru semnarea actelor aditionale. De exemplu, RBS Bank a propus clientilor termenul de 28 octombrie.
Sursa: MEDIAFAX.RO