email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila: Factura neincasata. Client in insolventa

insolventacontabilmonografie contabila
Intrebare:

S-a emis o factura catre clientul X, in luna mai 2010, in val de 10.000 lei (cu tva) ramasa pana in prezent neincasata. In octombrie 2010 suntem notificati ca s-a inceput procedura de insolventa. Ne-am inscris la masa credala. Cum procedez contabil si fiscal cu acest client? Va rog, inclusiv monografie contabila.

Raspuns:

Conform prevederilor pct. 56 alin. (3) OMFP 3055/2010 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene: ďPentru creanŇ£ele incerte se constituie ajustńÉri pentru pierdere de valoare.Ē

Conform prevederilor pct. 189 alin. (1) OMFP 3055/2010 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene:: Ą(1) CreanŇ£ele incerte se ÓnregistreazńÉ distinct Ón contabilitate (contul 4118 "ClienŇ£i incerŇ£i sau Ón litigiu" sau Ón conturi analitice ale conturilor de creanŇ£e, pentru alte creanŇ£e dec‚t clienŇ£ii).
¬†¬†¬† (2) őn scopul prezentńÉrii Ón situaŇ£iile financiare anuale, creanŇ£ele se evalueazńÉ la valoarea probabilńÉ de Óncasat.
¬†¬†¬† Atunci c‚nd se estimeazńÉ cńÉ o creanŇ£ńÉ nu se va Óncasa integral, Ón contabilitate se ÓnregistreazńÉ ajustńÉri pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.Ē

Din punct de vedere contabil, in momentul in care apare incertitudinea incasarii creantei (momentul notificarii insolventei), societatea va proceda la inregistrarea creantei respective in contul de clienti incerti:


4118 Clienti incerti sau in litigiu    =    4111 Clienti        10.000 lei


In acelasi timp, societatea ar trebui sa estimeze pe baza informatiilor obtinute despre societatea insoventa (din discutiile cu reprezentantii societatii, din discutiile cu avocatii societatii, etc.) probabilitatea de neincasare a creantei si sa inregistreze in contabilitate o ajustare a valorii creantei ca urmare a riscului de neincasare, astfel:


6814 Cheltuieli de exploatare     =    491 Ajustari pentru deprecierea creantelor
privind ajustarile pentru
deprecierea activelor circulante


Din punct de vedere fiscal, in baza prevederilor art. 21 alin. (4) lit. o) din Codul Fiscal: Ąpierderile Ónregistrate la scoaterea din evidenŇ£ńÉ a creanŇ£elor incerte sau Ón litigiu, neÓncasate, pentru partea neacoperitńÉ de provizion, potrivit art. 22, precum Ňüi pierderile Ónregistrate la scoaterea din evidenŇ£ńÉ a creanŇ£elor incerte sau Ón litigiu, neÓncasate, Ón alte situaŇ£ii dec‚t cele prevńÉzute la art. 21 alin. (2) lit. n)Ē reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit. őn aceastńÉ situaŇ£ie, contribuabilii care scot din evidenŇ£ńÉ clienŇ£ii neÓncasaŇ£i sunt obligaŇ£i sńÉ comunice Ón scris acestora scoaterea din evidenŇ£ńÉ a creanŇ£elor respective, Ón vederea recalculńÉrii profitului impozabil la persoana debitoare, dupńÉ caz.

Cheltuiala cu provizionul de mai sus poate fi considerata deductibila partial daca sunt indeplinite prevederile de la art. 22, astfel:

ďContribuabilul are dreptul la deducerea Ö provizioanelor, Ö, astfel:
Ö
¬†¬† c) provizioanele constituite Ón limita unui procent de 20% Óncep‚nd cu data de 1 ianuarie 2004, 25% Óncep‚nd cu data de 1 ianuarie 2005, 30% Óncep‚nd cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creanŇ£elor asupra clienŇ£ilor, Ónregistrate de cńÉtre contribuabili, altele dec‚t cele prevńÉzute la lit. d), f), g) Ňüi i), care Óndeplinesc cumulativ urmńÉtoarele condiŇ£ii:
¬†¬†¬† 1. sunt Ónregistrate dupńÉ data de 1 ianuarie 2004;
¬†¬†¬† 2. sunt neÓncasate Óntr-o perioadńÉ ce depńÉŇüeŇüte 270 de zile de la data scadenŇ£ei;
¬†¬†¬† 3. nu sunt garantate de altńÉ persoanńÉ;
¬†¬†¬† 4. sunt datorate de o persoanńÉ care nu este persoanńÉ afiliatńÉ contribuabilului;
¬†¬†¬† 5. au fost incluse Ón veniturile impozabile ale contribuabilului;
¬†¬† d) provizioanele specifice, constituite potrivit legilor de organizare Ňüi funcŇ£ionare, de cńÉtre instituŇ£iile de credit, instituŇ£iile financiare nebancare Ónscrise Ón Registrul general Ň£inut de Banca NaŇ£ionalńÉ a Rom‚niei, precum Ňüi provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice similare;
¬†¬†¬† e) *** AbrogatńÉ de L. Nr. 343/2006
¬†¬†¬† f) *** AbrogatńÉ de L. Nr. 343/2006
¬†¬†¬† g) *** AbrogatńÉ de O.G. Nr. 83/2004
Ö
j) provizioanele constituite Ón limita unei procent de 100% din valoarea creanŇ£elor asupra clienŇ£ilor, Ónregistrate de cńÉtre contribuabili, altele dec‚t cele prevńÉzute la lit. d), f), g) Ňüi i), care Óndeplinesc cumulativ urmńÉtoarele condiŇ£ii:
¬†¬†¬† 1. sunt Ónregistrate dupńÉ data de 1 ianuarie 2007;
¬†¬†¬† 2. creanŇ£a este deŇ£inutńÉ la o persoanńÉ juridicńÉ asupra cńÉreia este declaratńÉ procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotńÉr‚rii judecńÉtoreŇüti prin care se atestńÉ aceastńÉ situaŇ£ie;
¬†¬†¬† 3. nu sunt garantate de altńÉ persoanńÉ;
¬†¬†¬† 4. sunt datorate de o persoanńÉ care nu este persoanńÉ afiliatńÉ contribuabilului;
¬†¬†¬† 5. au fost incluse Ón veniturile impozabile ale contribuabilului.Ē

In cazul in care, ulterior desfasurarii procedurii de insolventa, clientul respectiv isi plateste datoria fata de societatea dvs., din punct de vedere contabil veti inregistra incasarea si reluarea provizionului la venituri:


4111 Clienti        =    4118 Clienti incerti sau in litigiu    10.000 lei

5121 Conturi la banci        =    4111 Clienti        10.000 lei


491 Ajustari pentru deprecierea creantelor    =    7814 Venituri din exploatare
privind ajustarile pentru  deprecierea activelor circulante

De asemenea, din punct de vedere fiscal, in baza prevederilor art. 20 lit. c), veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere reprezinta venituri neimpozabile.

In cazul in care procedura de insolventa se finalizeaza cu falimentul clientului respectiv, iar societatea dvs. nu reuseste sa incaseze valoarea integrala a creantei, atunci din punct de vedere contabil va inregistra o pierdere din creante, astfel:

491 Ajustari pentru deprecierea creantelor    =    7814 Venituri din exploatare
privind ajustarile pentru
deprecierea activelor circulante

654 Pierderi din creante    =    4118 Clienti incerti sau in litigiu     8.403,36 lei
(valoare neta factura)

4427 TVA colectata        =    4118 Clienti incerti sau in litigiu     1.596,64 lei
(TVA)


Din punct de vedere fiscal, in baza prevederilor art. 21, alin.(2), lit. n) din Codul Fiscal, in cazul in care Ąprocedura de faliment a debitorilor a fost ÓnchisńÉ pe baza hotńÉr‚rii judecńÉtoreŇütiĒ, societatea dvs. poate deduce cheltuiala cu pierderea din creante la calculul impozitului pe profit.

In ceea ce priveste valoarea TVA-ului colectat, potrivit prevederilor art. 138 lit. d) se procedeaza la ajustarea bazei impozabile si stornarea TVA-ului colectat asa cu s-a prezentat in inregistrarea contabila de mai sus.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
insolventacontabilmonografie contabila

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2010


Votati articolul "Monografie contabila: Factura neincasata. Client in insolventa":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 11 Noiembrie 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X