Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Studiu de caz: impozitul pe profit fiscal pe 2010 pentru o societate cu capital integral privat

Data actualizarii: 29 Iunie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozit pe profitcalcul impozit pe profitplata impozituluiCodul fiscal

Calculul corect al impozitului pe profit este esential in cazul oricarei societati. Exista insa diferente in ceea ce priveste metoda de calcul a impozitului pe profit pe 2010 in cazul unei societati cu capital integral privat?

Se precizeaza, mai intai, ca profitul impozabil are ca metoda de calcul stabilirea diferentei dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din acestea fiind scazute veniturile neimpozabile si adaugandu-se cheltuielile nedeductibile. In momentul stabilirii profitului impozabil, se va tine cont insa si de alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Art. 34 din Codul fiscal mentioneaza ca plata impozitului este reglementata diferit, in functie de mai multe cazuri:

1) contribuabilii, societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, prezinta obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate. De retinut ca termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, prevazut la art. 35 alin. (1);

2) contribuabilii, altii decat cei prevazuti la pc.1, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, daca in prezentul articol nu se prevede altfel. Din 2012, toti acesti contribuabili ar urma sa aplica sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati la pc. 1.

3)  contribuabilii prevazuti la pc. 2 platesc pentru ultimul trimestru o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal, urmand ca plata finala a impozitului pe profit pentru anul fiscal sa se faca pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 35 alin. (1).

4) aceeasi categorie de contribuabili, care definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, depune declaratia anuala de impozit pe profit si plateste impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator.

5) contribuabilii care, pana la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligati la plata impozitului minim au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit, respectiv de a efectua plata anticipata, dupa caz, aferente trimestrului III al anului 2010, pana la data de 25 octombrie 2010, potrivit prevederilor in vigoare la data de 30 septembrie 2010.

6) contribuabilii care, pana la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligati la plata impozitului minim, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010, aplica reguli diferite in functie de perioada din an. Astfel, intre 1 ianuarie si 30 septembrie 2010, sunt reglementate urmatoarele situatii:

- determinarea impozitului pe profit aferent perioadei respective si efectuarea comparatiei cu impozitul minim anual, prevazut la art.18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat;

- stabilirea impozitului pe profit datorat - prin exceptie de la prevederile alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1), depunerea declaratiei privind impozitul pe profitpentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii, pana la data de 25 februarie 2011;

In schimb, pentru perioada 1 octombrie -31 decembrie 2010, contribuabilii vor depune declaratia privind impozitul pe profit si vor plati impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1).

7) in aplicarea prevederilor alin. 6), determinarea profitului impozabil si a impozitului pe profit se efectueaza urmarindu-se metodologia de calcul prevazuta de titlul II - Impozitul pe profit - in mod corespunzator pentru cele doua perioade, luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate.

8) Pierderea fiscala inregistrata in cele doua perioade aferente anului 2010 se recupereaza potrivit prevederilor art. 26, perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2010 fiind considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X