email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Completarea unei facturi in cazul livrarii intracomunitare

facturalivrare intracomunitaraHG 621/2005codul fiscalambalaje
In ceea ce priveste incadrarea unui bun in categoria ambalajelor, este important de precizat in mod concret la ce notiune se face referire. AstfeL, HG 621/2005 mentioneaza ca ambalajul este orice obiect, indiferent de materialul din care este confectionat ori de natura acestuia, destinat retinerii, protejarii, manipularii, distributiei si prezentarii produselor, de la materii prime la produse procesate, de la producator pana la utilizator sau consumator.

Referitor la clasificarea in functie de categorii, acestea pot fi ambalaje primare sau de vanzare, ambalaje secundare sau ambalaje grupate, supraambalake, ambalaje tertiare sau ambalaje pentru transport, ambalaje reutilizabile sau ambalaje refolosite pentru acelasi scop, ambalaje de desfacere.

Daca in cadrul contractului incheiat cu partenerul extern nu este inclusa si o clauza cu privire la returnarea ambalajelor, la emiterea facturii in care se inscrie valoarea de vanzare a acestora, va fi aplicat acelasi tratament fiscal utilizat pentru vanzarea bunurilor pentru a caror livrare au fost necesare ambalajele respective.

Astfel, in baza 143 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal, livrarea ambalajelor nerturnabile pentru care s-a negociat un pret separat fata de pretul bunurilor, reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere. In cazul in care factura emisa cuprinde doua randuri, din care unul alocat bunurilor livrate si unul alocat ambalajelor nereturnabile, aceasta se emite fara TVA deoarece operatiunea realizata reprezinta in totalitatea sa o livrare intracomunitara de bunuri.

In ceea ce priveste incadrarea corecta in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA, livrarea de bunuri si ambalaje trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele doua conditii:
 
- cumparatorul sa comunice vanzatorului un cod de inregistrare in scopuri de T.VA. eliberat de autoritatea fiscala dintr-un stat membru, astfel incat responsabilitatea achitarii TVA aferente livrarii efectuate de firma din Romania sa revina firmei inregistrate in scopuri de TVA in statul membru. In acest caz, furnizorul bunurilor din Romania are obligatia sa verifice valabilitatea codului comunicat. In situatia in care codul este invalid, livrarea efectuata nu se mai incadreaza la operatiuni scutite cu drept de deducere, ci la operatiuni taxabile pentru care se colecteaza TVA;
- furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate intr-un stat membru.
 
Expedierea temporara a ambalajelor returnabile reprezinta pentru firma din Romania un nontransfer care se incadreaza la articolul 128 alineatul 12 litera h) " utilizarea temporara a bunului respectiv, pentru o perioada care nu depaseste 24 de luni, pe teritoriul unui alt stat membru, in conditiile in care importul aceluiasi bun dintr-un stat tert, in vederea utilizarii temporare, ar beneficia de regimul vamal de admitere temporara cu scutire integrala de drepturi de import."
 
Pentru aceasta operatiune de nontransfer trebuie emisa autofactura, document care sta la baza organizarii evidentei fiscale prin registrul nontransferurilor de bunuri transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar in interiorul Comunitatii, obligatie reglementata prin punctul 79. (1) lit. f) din normele de aplicare ale art. 156 alin. (4) din Codul fiscal.
 
Pentru expedierea bunurilor se intocmeste un aviz de insotire a marfurilor pe care se inscrie o mentiune de genul "nu se factureaza. Operatiune nontranfer ambalaje returnabile cf. autofactura nr. "
Astfel, in ceea ce priveste aplicarea tratamentului fiscal aferent operatiunii cu ambalaje, se va tine cont doar de incadrarea ambalajelor in categoria celor returnabile sau a celor de vanzare, nereturnabile.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturalivrare intracomunitaraHG 621/2005codul fiscalambalaje


Data aparitiei: 01 Iulie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Completarea unei facturi in cazul livrarii intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X