email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea trimestriala a formularului 112. Reguli generale si exceptii

Legea nr.571/2003Codul fiscalformular 112D112depunere trimestrialacontributii sociale



Depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru. Incepand cu veniturile aferente lunii octombrie a anului 2011, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun TRIMESTRIAL Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Legea  nr.571/2003 privind Codul fiscal sunt:

a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor mentionati la lit.a-c ale alin.2 al art.58 din CF care si-au inceput activitatea in cursul anului 2011, depun lunar D112. O exceptie in acest sens o reprezinta platitorii care estimeaza ca vor indeplini conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul veniturilor stabilit de lege, au dreptul sa aplice perioada fiscala trimestru, incepand cu trimestrul IV 2011, daca depun declaratia de mentiuni (formular 010) pana la data de 30 octombrie 2011.

Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor mentionati la lit.a-c ale alin.2 al art.58 care se infiinteaza dupa data de 1 octombrie 2011, depun lunar D112. Exceptie : Platitorii infiintati dupa 1 octombrie 2011 care odata cu declaratia de inregistrare depun si declaratia de mentiuni prin care estimeaza ca vor indeplini in cursul anului conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul veniturilor stabilit de lege depun trimestrial D112.

Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca depun trimestrial D112, indiferent de numarul de salariati si de veniturile realizate anul anterior, sau de data infiintarii acestora.

Exceptie: Acesti platitori pot opta pentru trimestrul IV 2011 pentru depunerea lunara a D112, daca depun "Declaratie privind optiunea pentru depunerea lunara a declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" pana la data de 25 septembrie 2011. Ori de cate ori in cursul trimestrului inceteaza calitatea de asigurat a unei persoane, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti
la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit incetarea calitatii de asigurat a unui beneficiar de venit, astfel:

Daca a incetat calitatea de asigurat in prima luna din trimestru, se depune declaratia aferenta acestei luni , pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, iar declaratiiile aferente lunilor 2 si 3 din trimestru se depun pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, pana la data de 25 inclusiv a lunii 3 din trimestru, urmand ca dupa incheierea trimestrului, sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia.

In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a treia a trimestrului, declaratiile aferente intregului trimestru se depun pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului. In cazurile prevazute la art.296.19 alin.1.8 din Codul fiscal, in situatia depunerii Declaratiei privind optiunea pentru depunerea lunara a declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru prima luna a trimestrului sau pentru prima si a doua luna a trimestrului, dupa caz, virarea impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale se va efectua trimestrial, potrivit art.58 alin.2 si art.296.18 din Codul fiscal Declaratia 112 se depune NUMAI prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania.

Data depunerii declaratiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanta pe portalul e-Romania este data inregistrarii acestora pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor, cu conditia validarii continutului declaratiilor.

MODIFICAREA VECTORULUI FISCAL:

Pentru platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la art.58 alin.2 lit.a-d, cu exceptia celor care au optat pentru declararea si plata lunara, trecerea la perioada fiscala trimestriala se efectueaza de catre organul fiscal, in mod automat, cu notificarea contribuabilului in conditiile legii.

Verificarea indeplinirii conditiilor pentru incadrarea in perioada fiscala trimestriala se face de citre organele fiscale, pe baza datelor din situatiile financiare incheiate la 31 decembrie 2010. Pentru cei care nu au depus aceste situatii, se mentine perioada fiscala lunara.

PLATA:

REGULA GENERALA: Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Exceptia: incepand cu veniturile aferente lunii octombrie a anului 2011, platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la art.58 alin.2 din Codul fiscal si care nu au optat pentru depunerea lunara a declaratiei vireaza impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.
In mod similar se stabileste termenul de plata a contributiilor sociale individuale/datorate de angajator, respectiv :
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza;
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, in cazul platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr.571/2003Codul fiscalformular 112D112depunere trimestrialacontributii sociale


Data aparitiei: 17 Octombrie 2011

Votati articolul "Depunerea trimestriala a formularului 112. Reguli generale si exceptii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X