Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Metode de contabilitate comert cu amanuntul

Data actualizarii: 27 Octombrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG 99/2000raport gestiuneadaos comercialevidenta stocuri

Intrebare:

In ce masura poate o societate care are ca obiect de activitate "Comert cu amanuntul al articolelor de fierarie" sa tina evidenta stocurilor cantitativ-valoric? Sunt astfel obligatorii intocmirea zilnica a raportului de gestiune si depunerea declaratiei privind adaosul comercial conform Legii 12/1990? In plus, se poate vinde acelasi produs la preturi diferite, in functie de client?


Raspuns:

Se considera ca  metoda cantitativ-valorica se poate utiliza pentru evidenta marfurilor in comertul cu amanuntul, insa este o contradictie logica cu principiul comertului cu amanuntul, ce presupune inregistrarea si evidenta stocului de marfa la pretul de vanzare.
 
In mod normal, o metoda exclude pe cealalta metoda. Astfel, daca veti utiliza metoda cantitativ valorica, vom intelege ca desfaceti marfuri catre persoane fizice, insa evidenta stocului nu va mai fi tinuta conform pretului cu amanuntul.
 
In ce priveste raportul de gestiune zilnic, consideram ca acesta se utilizeaza in cadrul altei metode, respectiv metoda global valorica.
 
Din punctul de vedere al depunerii declaratiei cu adaosul comercial, conform Legii 12/1990 republicata, cu modificari, consideram ca aveti aceasta obligatie indiferent de metoda contabila adoptata. Obiectivul legii nu tine cont de metoda contabila adoptata, ce are ca scop pe de o parte identificarea marfurilor ce nu au provenienta si protejarea populatiei si pe de alta parte preturile ar trebui sa fie stabilite de piata.
 
Din punctul de vedere al preturilor de vanzare diferite catre populatie, consideram ca acelasi produs, in aceleasi conditii de vanzare nu poate fi vandut la preturi diferite. Acest lucru nu este prevazut expres in legislatie, ci rezulta din faptul ca potrivit art. 67 din OUG 99/2000 privind comercializarea produselor pe piata, comerciantul trebuie sa afiseze vizibil, lizibil si fara echivoc preturile/tarifele practicate pe unitatea de masura.
 
Astfel, daca societatea are in aceeasi incinta, la aceeasi ora, 2 clienti ce solicita acelasi sortiment de marfa, nu pot fi comercializate aceleasi produse la preturi diferite.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X