Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Compensare facturi. Prevederi aplicate eronat

Data actualizarii: 07 Decembrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
compensareOUG 77/1999HG 685/1999




Intrebare:

Ordinul de compensare poate avea o valoare totala mai mare de 10.000 lei, dar facturile care fac obiectul compensarii sa aiba valori mai mici de 10000 fiecare?

O factura cu valoare mai mare de 10.000 lei, dar neajunsa la scadenta poate face obiectul compensarii partiale, fara IMI ?

Ce consecinte poate suporta o societate in cazul in care a aplicat eronat prevederile legale in materie?

Raspuns:

In prezent sunt in vigoare, nefiind abrogate prin niciun alt act normativ ulterior, OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si Regulamentul de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, aprobat prin HG 685/1999.

Astfel, conform art. 3 din HG 685/1999 se interzice utilizarea altor documente de compensare in afara celor prevazute in regulamentul de compensare, iar pentru facturi cu valori mai mari de 10 mii lei, compensarea datoriilor neplatite se face in cadrul institutional stabilit prin OUG 77/2009.

La art. 2 din aceasta ordonanta se face trimitere nu numai la facturi (creante provenind din livrari de bunuri si prestari de servicii), ci si la creditele comerciale acordate de agentii economici. De asemenea, art. 2 vizeaza restantele mai vechi de 30 de zile, iar Regulamentul a fost aprobat prin HG 685/2009 pentru compensarea datoriilor nerambursare la scadenta.

In consecinta, plafonul de 10.000 lei se refera la valoarea facturilor, nu la valoarea ordinului de compensare, care poate fi mai mare de 10.000 lei, daca se emite pentru compensarea mai multor facturi.

Se poate face compensarea in afara cadrului institutional instituit de OUG 77/1999 (fara implicarea IMI) pentru facturile mai mari de 10.000 lei neajunse la scadenta, deoarece procedura de compensare prin IMI se refera la datoriile restante mai vechi de 30 de zile de la data scadentei, asa cum rezulta din redactarea art. 2 din ordonanta.

Pentru nerespectarea prevederilor OUG 77/1999 sunt prevazute contraventii la art. 5 din ordonanta. Astfel, netinerea de catre contribuabilul persoana juridica a evidentei platilor restante se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 500 lei la 1.000 lei, iar nedepunerea la IMI a evidentei platilor restante mai vechi de 30 de zile se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 5.000 lei.


Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X