Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Principii generale de evaluare a prejudiciilor

Data actualizarii: 22 Februarie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul civilOG 13/2011evaluare prejudicii





Intrebare:

In afara de neincasarile facute la timp, pe langa penalitati, diferente de curs si pierdere din rentabilitate, mai poate fi ceruta ca despagubire si pierderea cu cheltuiala de leasinguri, credite bancare etc.?

Raspuns:

Raspunsul la problema dvs. este dificil a fi formulat deoarece este in primul rand strans legat de prevederile acordului incheiat cu debitorul. In cuprinsul acestuia partile pot conveni modalitati de determinare a prejudiciului cauzat de neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor contractuale. Art. 1530 din noul Cod civil stabileste principiul potrivit caruia creditorul are dreptul la daune - interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat si care este consecinta directa si necesara a neexecutarii fara justificare sau, dupa caz, culpabile a obligatiei.

Prejudiciul cuprinde atat pierderea efectiv suferita de creditor - paguba efectiva cat si beneficiul de care acesta este lipsit - beneficiul nerealizat.

Totodata trebuie subliniat ca potrivit art. 1532 din Codul civil la stabilirea daunelor-interese se tine seama de prejudiciile viitoare, atunci cand acestea sunt certe. Prejudiciul ce ar fi cauzat prin pierderea unei sanse de a obtine un avantaj poate fi reparat proportional cu probabilitatea obtinerii avantajului, tinand cont de imprejurari si de situatia concreta a creditorului.

Asadar, evaluarea prejudiciului integral urmeaza a fi efectuata pe baza conventiei cu debitorul urmand ca asupra aceluia ce nu poate fi stabilit cu certitudine se determina de instanta de judecata. Va fi necesara analiza contractului din perspectiva ansamblului de prevederi cuprinse la art. 1516 - 1557 din Codul civil.

De asemenea, functie de prevederile contractului urmeaza a fi avute in vederi si noile reglementari privind dobanda legala cuprinse in OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar. Potrivit acestui act normativ dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie, in timp ce dobanda datorata pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare.


Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X