In ce priveste bonurile fiscale cu o valoare mai mica de 100 lei, vom analiza in ce masura are o societate dreptul la deducerea TVA pentru bunuri si prestari servicii altele in afara de combustibili. De asemenea, vom analiza cum tratam o factura de avans primita de la un furnizor din UE, in raport cu Declaratia 390. Mentionam ca factura de avans a fost intocmita in luna aprilie, conform contractului comercial si nu ca urmare a unei plati in avans catre firma din UE. Factura a fost achitata partial in luna mai.
Raspuns:
1.Bonurile fiscale neinsotite de factura sunt documente justificative doar pentru completarea registrului de casa si pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta numai aprovizionarii cu combustibil auto, indiferent de valoare si daca sunt insotite de decont de cheltuieli sau alt document justificativ.
La data de 25 iunie 2009, Ministerul Finantelor Publice a publicat Ghidul practic privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice, in vederea aplicarii unitare si a evidentierii in contabilitate a masurilor financiar-fiscale reglementate prin OUG 34/2009 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Acest ghid cuprinde si unele prevederi referitoare la conditiile in care bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale pot fi inregistrate in contabilitate ca documente justificative. Potrivit acestuia:
"II 1. In cazul achizitionarii carburantilor auto pe baza de bon fiscal, bonurile sunt documente justificative care stau la baza inregistrarii cheltuielilor in contabilitate daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.
2. (1) Bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale in baza OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt documente care atesta efectuarea platii si se anexeaza la Registrul de casa.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(2) Inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe baza de bon fiscal, se poate efectua in urmatoarele conditii:
(i) entitatea solicita furnizorului factura aferenta bunurilor livrate sau serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;
sau
ii) entitatea justifica cheltuielile efectuate fie prin documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli. In cazul utilizarii decontului de cheltuieli, documentul utilizat este "Decont de cheltuieli - cod 14-5-5" aprobat prin Ordinul 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat in mod corespunzator pentru decontari interne."
Concluzionand, din dispozitiile legale sus citate rezulta ca, in prezent, bonurile fiscale sunt deductibile, indiferent de valoare, daca sunt insotite fie de documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate, fie de alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli.
Art. 146 alin.(1) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA, pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155.
In acest sens, punctul 46 alin.(1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal , inclusiv facturi transmise pe cale electronica in conditiile stabilite la pct. 73, care sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , cu exceptia facturilor simplificate prevazute la pct. 78. Facturile transmise prin posta electronica sunt considerate facturi in original.
Alin. (2) al acestui punct prevede ca, pentru carburantii auto achizitionati, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.
Prin urmare, deducerea TVA poate fi justificata cu bonuri fiscale, indiferent de valoarea acestora, doar in cazul achizitiei de carburanti auto, cu obligatia respectarii prevederilor art. 145^1 privind limitarea dreptului de deducere.
2. Daca a fost emisa o factura de avans va trebui sa o raportati prin declaratia 390 afernta lunii aprilie 2012 indiferent daca a fost platita ulterior potrivit art. 135 alin. (3) din Codul fiscal :
Potrivit prevederilor art. 135 din Codul fiscal :
"(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.
(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin.(4), daca factura sau autofactura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator".
Potrivit prevederilor OMFP 76/2010 , pin formularul 390 se declara suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depune declaratia este obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal , si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.
In concluzie va trebui sa inregistrati factura de avans in luna aprilie 2012 si sa inregistrati TVA prin masura taxarii inverse (4426 =4427) si sa o declarati in declaratia 390 tot in luna aprilie 2012.