Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Proceduri contabile in caz de vanzare bun aportat la capitalul social

Data actualizarii: 26 Iunie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea 31/1990capital socialOMFP 3055/2009mijloc fixamortizare


Avem de-a face cu situatia unei societati comerciale care diminueaza conform AGA capitalul social in natura reprezentand contravaloarea unui utilaj. Utilajul a fost vandut inainte de data hotararii AGA unei alte societati.

Vom raspunde astfel la urmatoarele intrebari:

1. Societatea are dreptul sa vanda utilajul, care era parte a capitalului varsat in natura?
2. Daca vanzarea s-a efectuat in pierdere, pierderea este deductibila fiscal?
3. Societatea poate efectua plata catre actionar, ce obligatii fiscale sunt in aceasta situatie?


Raspuns:

Pentru intrebarea nr. 1:

Da, societatea poate sa vanda acel bun, care a fost aportat de catre asociati la capitalul social.

Conform art. 16 alin. (2) din Legea 31/1990 a societatilor - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare "(2) Aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic.

Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.".
Rezulta ca odata cu predarea bunurilor pentru aport la capitalul social, acestea devin proprietatea firmei, iar aceasta va dispune ca un proprietar de acestea.

De asemenea, in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , la art. 50 alin. (1) litera c) se mentioneaza ca bunurile sint evaluate, la data intrarii in unitate, la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii, pentru bunurile reprezentind aport la capitalul social.
 
Pentru intrebarea nr. 2:

Da, pierderea este deductibila fiscal, deoarece cheltuiala cu valoarea fiscala ramasa neamortizata este considerata ca fiind efectuata in scopul obtinerii de venituri impozabile (cele rezultate din vinzare), chiar daca aceste venituri sint mai mari decit cheltuiala respectiva.

In acest sens a fost emisa Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 2 / 2004, unde, la punctul 3 ultima teza se prevede: "In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea 571/2003 , cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii sau cedarii unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala, dupa caz, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile."
 
Pentru intrebarea nr. 3:

In reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , la punctul 243 alin. (5) se arata: "(5) Scoaterea din evidenta a unui bun care a constituit aport la capitalul social nu modifica capitalul social, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia in vigoare. In toate cazurile de modificare a capitalului social, aceasta se efectueaza in baza hotararii adunarii generale a actionarilor, cu respectarea legislatiei in vigoare."

Deci, scoaterea din evidenta a bunului care a fost aportat la capitalul social, prin vinzare, nu determina, neaparat, si reducerea capitalului social.
 
Daca, totusi, asociatul doreste sa reduca si capitalul social, aceasta operatiune se desfasoara tinind cont de prevederile art. 207 alin. (2) litera b) din Legea 31/1990 a societatilor - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prin restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala.

De asemenea, mentionam ca reducerea capitalului social trebuie facuta cu respectarea stricta a prevederilor art. 208 din Legea 31/1990 si cu respectarea capitalului social minim obligatoriu.

Plata catre actionar pentru reducerea capitalului social, reprezentind cota-parte din aport, nu determina obligatii fiscale, conform art. 7 alin. (1) punctul 12 din codul fiscal.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X