email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arenda in natura. Retinerea impozitului si inregistrarile contabile aferente

inregistrari contabilearendaimpozit pe venitlivrare bunuri


Dezbatem cazul unei societati care retine impozit la sursa. Societatea factureaza 800 kg asa cum sunt cuprinse in contract (arenda se plateste in natura). Vom vedea ce cantitate se trece pe factura si in ce conditii pe dispozitia de plata, in cazul in care plata s-ar face in bani, nu ar fi inclus si impozitul.

Raspuns:

Potrivit art. 130 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.

In acest sens, punctul 8 alin. (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca operatiunile prevazute la art. 130 din Codul fiscal , includ orice livrari de bunuri/prestari de servicii a caror plata se realizeaza printr-o alta livrare/prestare, precum:

a) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obtinere a produselor agricole;
b) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.
Fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile prezentului titlu in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte.
 
Veniturile obtinute de persoanele fizice din arendarea bunurilor agricole fac parte din categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.
 
Potrivit art. 62 alin.  (21) - (26 ) din Codul fiscal in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. In cazul in care opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv.
 
Astfel, societatea efectueaza o achizitie de servicii (arenda) si o livrare de bunuri (produse agricole).
Pentru livrarea de bunuri efectuata aceasta va emite o factura in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal . In situatia in care in pretul arendei consta in  800 kg de cereale factura se va emite pentru aceasta cantitate (800 kg).
 
Dispozitia de plata catre casierie este un document financiar contabil ce se intocmeste in cazul achitarii in numerar a unor sume din casierie. In dispozitia de plata se inscriu sumele efectiv achitate proprietarilor, respectiv arenda - impozit.
Factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal . Dupa cum am aratat, societatea efectueaza o achizitie de servicii (arenda) si o livrare de bunuri (produse agricole). Pentru livrarea de bunuri efectuata aceasta are obligatia de a emite o factura in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal . In factura emisa se va inscrie cantitatea de produse livrate proprietarilor.
 
Pentru exemplificare consideram urmatoarele:
 
Arenda in natura:
Pret: 500 kg/ha
Pretul produselor agricole 0.6 lei /kg
Valoare 300 lei/1 ha (500 kg/ha x 0,6 lei/kg).
 
Determinarea venitului:
 
Venit brut din arenda = venit brut  - 25% din venitul brut = 300 -  (300x25%) = 225
Impozit pe venituri din arenda retinut la sursa = 225 x 16% = 36 lei
 
Inregistrari contabile:
 
1. Inregistrarea arendei datorate:
 
612   = 462 300
" Cheltuieli cu redeventele, "Creditori diversi"
locatiile de gestiune si chiriile"
 
 
2. Inregistrarea facturii emisa pentru livrarea produselor:
 
411 = % 300,00
              "Clienti" 701 241,94
 "Venituri din vanzarea produselor finite"
4427  58.06
                                                             "TVA colectata"
 
3. Scaderea din gestiune a bunurilor transmise arendatorului:
 
711 = 345
      "Venituri aferente costurilor     "Produse finite"
            stocurilor de produse"
 
4. Retinerea impozitului:
 
462 = 446  36
 
5. Compensarea datoriei cu creanta rezultata din produsele agricole:
 
 
462 = 411 264
        "Creditori diversi"                            "Clienti"
 
6.    Incasarea impozitului de la arendator:
 
5311 = 4111 36
                 "Casa in lei"        "Clienti"
 
7. Virarea impozitului la buget:
 
446 = 5121 36
            "Alte impozite, taxe si "Conturi la banci in lei"  
            varsaminte asimilat

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabilearendaimpozit pe venitlivrare bunuri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 27 Iulie 2012


Votati articolul "Arenda in natura. Retinerea impozitului si inregistrarile contabile aferente":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 27 Iulie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X