Va informam ca OG nr. 16/2012 a modificat mai multe aspecte legislative referitoare la depunerea declaratiilor fiscale, stingerea datoriilor si suspendarea executarii silite.
In concret, Ordonanta Guvernului nr. 16/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 618/28.08.2012.
Prezentam mai jos principalele modificari si completari aduse:
1. Depunerea declaratiilor fiscale
Data depunerii declaratiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanta pe portalul e-Romania este data inregistrarii acestora pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor, cu conditia validarii continutului declaratiilor. in cazul in care declaratia nu este valida, data depunerii este data validarii astfel cum rezulta din mesajul electronic.
In situatia in care declaratia fiscala a fost depusa pana la termenul legal de depunere iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor rezulta ca aceasta nu a fost validata ca urmare a detectarii unor erori in completarea acesteia, data depunerii declaratiei este data din mesajul transmis initial in cazul in care contribuabilul depune o declaratie valida pana in ultima zi lucratoare a aceleiasi luni.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a contabilitatii
2. Stingerea datoriilor
In cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala si al amenzilor de orice fel are prioritate la stingere obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul.
3. Suspendarea executarii silite
In cazul contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale, pentru obligatiile fiscale contestate executarea silita se suspenda sau nu incepe daca contribuabilul depune la organul fiscal competent o scrisoare de garantie bancara la nivelul obligatiilor fiscale contestate. Valabilitatea scrisorii de garantie bancara trebuie sa fie de minimum 6 luni de la data emiterii.
Scrisoarea de garantie bancara va ramane fara obiect in situatia in care contestatia a fost admisa, in totalitate, sau instanta judecatoreasca admite, prin hotarare executorie, cererea contribuabilului de suspendare a executarii actului administrativ fiscal.
Sursa: DGFP Valcea