Consultant fiscal Amelia Dumitras
Vanzarea unei firme are drept consecinta transferul tuturor activelor si pasivelor pe numele firmei cumparatoare. In lipsa unor reglementari contabile si fiscale cu privire la inregistrarea in contabilitate a unei firme cumparate si la tratamentul fiscal aplicabil, este recomandabil sa fie avute in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene si O.M.F.P. nr. 1.376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora.
Practic, vanzarea-cumpararea unei firme poate fi asimilata unui transfer de afacere. Din punctul de vedere al TVA, in situatia in care vanzatorul firmei este platitor de TVA si a dedus TVA la momentul achizitiei de active, la momentul transferului de active, nu se ajusteaza suma TVA dedusa in situatia in care cumparatorul firmei este persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA. in aceasta situatie, transferul de active nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri astfel incat sa fie necesara colectarea TVA.
Transferul de active nu poate fi considerat o livrare de bunuri cu plata daca se poate dovedi ca primitorul activelor intentioneaza sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost tran s fe rata. in acest scop, avand in vedere ca un simplu transfer de active nu garanteaza posibilitatea continuarii unei activitati economice, primitorul activelor este obligat sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca indeplineste aceasta conditie.
Incadrarea operatiunii la transfer de active nu este conditionata de existenta in obiectul de activitate al primitorului a activitatii transferate, aspect pronuntat prin Hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C - 497/01 - Zita Modes. Transferul de active este reglementat prin Codul fiscal la art. 128 "Livrarea de bunuri" alin. (7) si prin normele de aplicare ale acestui art. la pct. 6 alin. (9) si alin. (10).
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Presupunem ca valoarea de cumparare a firmei nu corespunde cu valoarea activelor si pasivelor prezentate in ultima balanta sintetica de verificare a conturilor, pusa la dispozitie de catre cumparator. Din acest motiv, dupa cumpararea firmei si inregistrarea fiecarui element de activ si pasiv transferat trebuie sa se procedeze la evaluarea valorii juste a fiecarui element primit, activ si pasiv, cu scopul determinarii valorii individuale, reale a acestuia. De regula, aceasta operatiune
se efectueaza de catre profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international. Valoarea justa reprezinta suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de catre profesionisti (evaluatori). In alta ordine de idei, in mod similar fuziunii prin absorbtie, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca:
- pierderea fiscala inregistrata de firma cumparata nu se recupereaza din punct de vedere fiscal de catre firma cumparatoare;
- din punctul de vedere al TVA se preia suma TVA de rambursat, dar, in situatia in care un bun pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA isi schimba destinatia, de exemplu pentru utilizarea in vederea realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, firma cumparatoare trebuie sa efectueze ajustarea sumei TVA deduse in baza prevederilor art. 148 si art. 149 din Codul fiscal. in acest caz, societatea trebuie sa fie in posesia registrului bunurilor de capital intocmit de catre firma cumparata;
- fondul comercial (clienti, brand comercial) nu trebuie recunoscut ca activ deoarece nu reprezinta o resursa care poate fi identificata astfel incat valoarea acestuia sa poata fi evaluata credibil, la cost.
Efectuarea inregistrarilor contabile cu ocazia cumpararii firmei
Inregistrarea majorarii capitalului social al firmei cumparatoare cu capitalul social al firmei cumparate
Subscrierea capitalului social preluat prin cumparare de catre asociatii firmei cumparatoare:
456 = 1011 200
"Decontari cu actionarii/ "Capital subscris nevarsat"
asociatii privind capitalul"
Stabilirea primelor de capital in contul 1043 "Prime de aport"
456 = 1043 500
"Decontari cu actionarii/ "Prime de aport"
asociatii privind capitalul"
Depunerea capitalului social subscris:
5121 = 456 700
"Conturi curente la banci" "Decontari cu actionarii/
asociatii privind capitalul"
Evidentierea capitalului subscris si varsat de catre asociati:
1011 = 1012 200
"Capital subscris nevarsat" "Capital subscris varsat"
Incorporarea primelor de aport in capitalul social:
1043 = 1012 500
"Prime de aport" "Capital subscris varsat"
Preluarea conturilor de pasiv, pe conturi analitice distincte de cele existente anterior
in patrimoniul firmei cumparatoare:
456 = % 115.500
"Decontari cu actionarii/ 1011 200
asociatii privind capitalul" "Capital subscris nevarsat"
1061 10
"Rezerve legale"
1068 108.390
"Alte rezerve"
121 700
"Profit si pierdere"
2811 2.400
"Amortizarea amenajarilor de terenuri"
3.800
"Amortizarea constructiilor"
Preluarea conturilor de activ, pe conturi analitice distincte
de cele existente anterior in patrimoniul firmei cumparatoare:
% = 456 115.500
"Decontari cu actionarii/
asociatii privind capitalul"
212 100.000
"Profit si pierdere"
213 8.000
"Instalatii tehnice, mijloace de
transport, animale si plantatii"
371 3.000
"Marfuri"
4424 4.500
"Taxa pe valoarea adaugata de recuperat"
Reevaluarea mijloacelor fixe preluate:
% = 105 1.500
"Rezerve din reevaluare"
212 1.200
"Profit si pierdere"
213 300
"Instalatii tehnice, mijloace de
transport, animale si plantatii"