Vom analiza mai jos cazul unui magazin care vinde catre populatie un sistem informatic care permite in orice moment evidentierea stocului curent la pret de achizitie detaliat pe fiecare cod de produs, valoarea tuturor intrarilor dintr-o perioada de timp la pret de achizitie detaliat pe fiecare cod de produs, valoarea vanzarilor intr-o perioada de timp atat la pret de vanzare, cat si la pret de achizitie detaliat pe fiecare cod de produs. Vom stabili astfel daca in aceasta situatie mai sunt obligatorii urmatoarele etape:
1. Completarea pe NIR a pretului de vanzare.
2. Inregistrarea adaosului si a TVA-ului neexigibil (371=378 si 371=4428).
Solutia consultantului:
Potrivit pct 33 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
"Metoda cantitativ-valorica pentru materii prime, materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar in depozit, semifabricate, produse finite, produse reziduale, marfuri, animale si ambalaje consta in tinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri in cadrul fiecarei gestiuni, iar in contabilitate a celei cantitativ-valorice. Conturile sintetice care reflecta stocurile de valori materiale se desfasoara in analitic pe gestiuni. Verificarea exactitatii inregistrarilor din evidenta de la locurile de depozitare si din contabilitate se efectueaza prin punctajul periodic dintre cantitatile operate in fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate.
In metoda cantitativ-valorica se pot folosi urmatoarele formulare:
- Fisa de magazie (cod 14-3-8 si 14-3-8/a, dupa caz);
- Fisa de cont pentru operatiuni diverse (cod 14-6-22 si 14-6-22/a);
- Balanta analitica a stocurilor (cod 14-6-30/c).
Evidenta cantitativa a materialelor se tine la gestiune cu ajutorul fiselor de magazie, care se tin in ordinea fiselor de cont analitic din contabilitate. In fisele de magazie, inregistrarile se fac zilnic, de catre gestionar sau de catre persoana desemnata, pe baza documentelor de intrare si de iesire a materialelor. Dupa inregistrare, documentele respective se predau la contabilitate pe baza de borderou. In contabilitate, documentele se inregistreaza in fisele de cont analitic pentru valori materiale si se stabilesc stocurile si soldurile, dupa ce in prealabil s-a verificat modul de emitere si completare a documentelor privind miscarea materialelor. De asemenea, pe baza acelorasi documente, se intocmesc situatiile centralizatoare privind intrarile si iesirile de materiale, pentru inregistrare in contabilitatea sintetica.
Controlul inregistrarilor din conturile sintetice si cele analitice ale stocurilor se asigura cu ajutorul balantei de verificare analitice, intocmita separat pentru fiecare cont de stoc.
In vederea intocmirii balantei de verificare este necesar sa se efectueze controlul asupra concordantei stocurilor scriptice din fisele de magazie cu cele din fisele de cont analitic pentru valori materiale"
Avand in vedere situatia descrisa de dumneavoastra, metoda de conducere analitica a contabilitatii bunurilor in cadrul societatii dumneavoastra este metoda cantitativ-valorica.
In aceasta situatie nu se mai face inregistrarea adaosului comercial si a taxei pe valoarea adaugata neexigibila, fiind necesare urmatoarele inregistrari contabile:
1. achizitia marfurilor
371"Marfuri" = 401 "Furnizori" pret de achizitie
2. vanzarea marfurilor
4111"Clienti" = 707 "Venituri din vanzarea marfurilor" valoarea de vanzare
3. scoaterea din evidenta a marfurilor vandute
607"Cheltuieli privind marfurile" = 371"Marfuri" pret de achizitie determinat potrivit metodei FIFO, LIFO sau CMP.
Referitor la completarea pe NIR a pretului de vanzare, consider ca nu mai este cazul sa se completeze acest pret, intrucat nu mai este necesar.
Potrivit modului de completare al documentului "Nota de receptie si constatare de diferente" cod 14-3-1A, reglementat de OMEF 3512/2008 , in continutul minimal obligatoriu al acestui document trebuie sa se regaseasca" pretul de vanzare si valoarea la pret de vanzare, dupa caz, pentru unitatile cu amanuntul".
Asadar, in cazul dumneavoastra nu mai este obligatoriu sa se treaca pe NIR pretul de vanzare si valoarea la pret de vanzare, ci numai pretul de achizitie.