email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Inregistrare ONRC - Fuziunea prin absorbtie a societatilor comerciale

inregistrare ONRCmonografie contabilaOMFP 1376/2004fuziune prin absorbtie


Analizam astazi cazul in care la ONRC s-a inregistrat fuziunea prin absorbtie a unei societati comerciale, fiind emis certificatul de radiere de la ONRC pentru societatea absorbita. Vom vedea astfel ce documente se vor intocmi in continuare din punct de vedere fiscal si cum se va face radierea la Finante. In plus, furnizam mai jos monografia contabila aferenta situatiei prezentate.

Solutia consultantului:

Dupa primirea certificatului de radiere de la O.N.R.C. se efectueaza inregistrarile contabile pentru transferul  patrimoniului catre societatea absorbanta, fiind intocmita balanta sintetica. Aceasta balanta sta la baza  intocmirii bilantului de lichidare care se depune la organul fiscal competent inainte de intocmirea formalitatilor de radiere. Transferul activelor si pasivelor d.p.d.v. contabil se efectueaza conform regulilor contabile.

Astfel, inregistrarea in evidenta contabila a operatiunilor de fuziune se efectueaza in conformitate cu prevederile OMFP 1376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora.  Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. Monografia contabila a fuziunii prin absorbtie are la baza urmatoarele inregistrari contabile:

-    transferul elementelor de activ:
                    461           =              7583                       
          "Debitori diversi"       "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii
                                                       de capital"

Asa cum se poate constata, in situatia in care societatea absorbanta  este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, transferul de active nu este considerat o livrare de bunuri, motiv pentru care nu se colecteaza TVA prin emiterea unei facturi. Prin legislatia fiscala privind TVA, in cazul transferului total de active si pasive, se face referire la "intentia" persoanei care le preia sa continue activitatea, aspect reglementat la pct. 6 alin. (9) din normele de aplicare ale art. 128 alin. (7) din Codul fiscal : "......Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal , primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are in obiectul de activitate respectiva activitate. In acest sens a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-497/01 - Zita Modes.".
          
Prin continuarea pentru o anumita perioada a activitatii societatii absorbite, societatea absorbanta  face   dovada intentiei asumate inainte de preluarea activelor si pasivelor prin transfer.  

-    scaderea din gestiune a elementelor de active transferate  la valoarea contabila:  
 
                  6583                             =                  %                       
    "Cheltuieli privind activele
  cedate si alte operatii de capital"                    clasa 2
                                                                          clasa 3
                                                                          clasa 4
                                                                          clasa 5

-     inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli:  
                  121                                =                 6583                      
           "Profit sau pierdere"                              "Cheltuieli privind activele
                                                                          cedate si alte operatii de capital"

                 7583                                =                 121                        
     "Venituri din vanzarea activelor                   "Profit sau pierdere"
       si alte operatii de capital"

-    transferul datoriilor  si al capitalurilor  proprii:  
             clasa 4 (datorii)                  =                  461                        
                                                                             "Debitori diversi"
             
                    %                                  =                  456                         
                                                                             "Decontari cu asociatii privind
                                                                             capitalul"
                   1012                                                                   
                   "Capital subscris varsat"
                   105
                  "Rezerve din reevaluare"
                    106
                    "Rezerve din reevaluare"
                    117
                    "Rezultatul reportat"

-    inchiderea  conturilor 456 si 461:  
                     456                                =    461                         
"Decontari cu asociatii                             "Debitori diversi"
privind capitalul"   

Inainte de radiere, pentru stabilirea rezultatului fiscal ce urmeaza a fi preluat de catre societatea absorbanta se completeaza si se depune la organul fiscal competent al societatii absorbite declaratia cod 101 privind impozitul pe profit. De asemenea, inainte de radiere, societatea absorbita trebuie sa depuna la organul fiscal competent si decontul de TVA cod 300, stabilind suma TVA de plata sau suma TVA de rambursat ce va fi preluata de catre societatea absorbanta.
    
Radierea de la finante se efectueaza prin depunerea formularului cod  cod 010 denumit "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1;". Aceasta declaratie se completeaza la sectiunea F  "DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI" pct.  2. "Dizolvare fara lichidare", subsectiunea " Fuziune " "De la data …..".  De asemenea, la aceiasi sectiunea F se completeaza "Codul de identificare fiscala a unitatii rezultate in urma fuziunii".de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare ONRCmonografie contabilaOMFP 1376/2004fuziune prin absorbtie

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 25 Februarie 2013


Votati articolul "Inregistrare ONRC - Fuziunea prin absorbtie a societatilor comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Cine poate semna bilantul societatii

Intrebare: Cine va semna bilantul contabil daca SRL nu are niciun angajat cu contract de munca si nici contract de prestari de servicii cu o firma de contabilitate?Poate semna administratorul bilantul si la intocmit ?
Mentionez ca,cifra de afaceri la 31.12.2013 este zero.

Raspuns: Trebuie sa respectati prevederile din legea contabilitatii. Astfel situatiile financiare pot fi...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 25 Februarie 2013 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 1 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Hi By way of an introduction, my name is Sergey and I am the founder of Creative Bear Tech, a web site data scraping and software company based in London, UK. We primarily deal with B2B businesses by helping them to get in touch with their customers through our data scraping solutions. I have found your company on Facebook and presumed that you could definitely take advantage of our professional services as we work with very similar companies. We currently have over 1,000 customers and I am in the process of growing our services by opening up offices in the USA and the Baltic States. I will keep the rest short and sweet. Below are some of our services and products that you may find helpful in growing your business. --. 1. Huge USA B2B Database of All Industries (Gain access to over 7,900 niche targeted databases of companies operating in the United States of America - Over 5 Million Business Contact Details). https://creativebeartech.com/product/massive-usa-b2b-database-of-all-industries-1/. --. 2. Search Engine Scraper and Email Extractor by Creative Bear Tech (Our Search Engine Scraper is a cutting-edge lead generation computer software like no other! It will enable you to scrape niche-relevant business contact details from the search engines, social networking media and business directories.). https://creativebeartech.com/product/search-engine-scraper-and-email-extractor-by-creative-bear-tech/. --. 3. YELLOW PAGES SCRAPER AND EXTRACTOR SOFTWARE FOR USA AND UK. https://creativebeartech.com/product/yellow-pages-scraper-and-extractor-software-for-usa-and-uk/. --. 4. Custom Website Data Scraping: Fresh B2B Leads Scraped Especially for You (just tell us your keywords). https://creativebeartech.com/product/custom-b2b-database-fresh-b2b-leads-scraped-especially-for-you/. --. 5. Authority PBN Backlinks Building Service for Organic INTERNET MARKETING, More Online Sales and Site Visitor Traffic. https://creativebeartech.com/product/authority-pbn-backlinks-building-service-for-organic-seo/. --. If you have any questions, please let me know! Kind regards. Sergey Greenfields. Owner of Creative Bear Tech. Flat 9, 1 Jardine Rd, St Katharine's & Wapping,. London E1W 3WD, United Kingdom. https://creativebeartech.com.
Data adaugarii: 21-Apr-2020


Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X