Intarzierile de plati fac ca diferentele de curs valutar si inregistrarile in contabilitate sa semene mai mult sau mai putin cu rezolvarea unor probleme de fizica cuantica.
Ne ducem din reflex mana la frunte si ne dorim, in astfel de momente, sa ni se fi cerut mai degraba sa construim un avion de la zero.
Diferentele de curs de schimb valutar la plata dividendelor nu pot fi insa tratate ca o joaca, si tocmai acest lucru ne face sa ne bucuram ca exista o solutia la indemana tuturor contabililor:
>> Click aici pentru detalii complete!
Cartea verde a contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Astfel de probleme se rasfrang insa asupra mai multor operatiuni, iar a gasi solutia corecta in cel mai scurt timp devine imperios necesar in cazurile de mai jos:
- vanzari de bunari/prestari de servicii
- achizitii de bunuri/servicii
- imprumuturi contractate (inclusiv contractele de leasing)
- imprumuturi acordate
- depozite bancare
Tratamentul fiscal-contabil al sumelor rezultate din diferentele de curs valutar trebuie sa fie intotdeauna unul corect pentru a nu influenta negativ calculul impozitului pe profit.
Stim deja prea bine ca diferentele nefavorabile dau nastere la pierderi care sunt considerate cheltuieli deductibile si trebuie inregistrate ca atare.
Iata de ce CD-ul "Diferente de curs valutar. Tratament fiscal-contabil" isi demonstreaza beneficiile si rolul pe piata.
Cateva exemple de probleme concrete cu care ne confruntam cu totii in ce priveste diferentele de curs valutar:
1."Care este tratamentul decontarii avansurilor in valuta acordate la deplasarile in strainatate a angajatilor?"
2. "Exista vreo restrictie din punct de vedere legal sau fiscal ca o factura emisa catre un client extern intr-o anume valuta (de exemplu euro) sa fie incasata in alta valuta (USD sau lei)? La ce curs de schimb ar trebui efectuata plata de catre client?"
3. "In ce situatii cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar inregistrate in anul curent precum si cele reportate din anul anterior nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil? Unde se inscriu in declaratia 101?"
4. "Vrem sa decontam bonurile de restaurant (in valuta) pentru mesele consumate in cadrul unei deplasari externe. Bonurile sunt insa din zile diferite, deci rezulta cursuri valutare diferite. Ce curs valutar folosim?"
5."Ce curs de schimb se foloseste la intocmirea facturilor de livrari intracomunitare? Si ce curs de schimb se foloseste la inregistrarea extrasului de banca in valuta?"
6."Provizioanele specifice de risc in valuta, constituite de un SRL conform reglementarilor BNR, trebuie reevaluate lunar la fel ca si celelalte creante si datorii in valuta?"
7. "Avem un credit angajat, in valuta, cu termen de rambursare mai mare de 1 an, de la o societate de servicii financiare pentru investitii, inregistrata in Romania. Cheltuielile cu dobanzile si pierderile din diferentele de curs valutar sunt deductibile la calculul impozitului pe profit?"
Click AICI pentru detalii complete privind CD-ul "Diferente de curs valutar. Tratament fiscal-contabil"!
Nu e ceva ce trebuie testat, fiindca reusita sa e deja asigurata prin formatul profesionist si rezultatele eficiente obtinute de cei care il utilizeaza cu incredere.
Sa dam uitarii problemele create de diferentele de curs valutar. A fi informat inseamna a fi un bun profesionist. Iar informatia de calitate se regaseste in acest instrument destinat contabililor care au inteles importanta unor astfel de instrumente de lucru.