Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Marfa livrata si nefacturata. Cum facem inregistrarile contabile?

Data aparitiei: 08 Aprilie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografii Contabilemarfa livratainregistrari contabileCodul civilOMFP 3055/2009


Vom analiza mai jos cazul unei firme care realizeaza productie si comert, livrand catre alte societati, pe langa produsele proprii si produse similare achizitionate de la alte firme. Produsele se livreaza cu aviz de expeditie, urmand ca in fiecare luna acestia sa faca o raportare cu vanzarile efectuate. Pentru marfa vanduta se intocmeste factura. Este vorba de o livrare suscesiva cu rezerva proprietatii.

Vom vedea astfel ce inregistrari contabile necesita aceste operatiuni, cum se tine evidenta produselor livrate, dar nefacturate, precum si daca se creeaza gestiuni separate la pret de vanzare.

Solutia consultantului:

Potrivit pct.156, alin. (1) din OMFP 3055/2009 detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise
Potrivit prevederilor pct 155 alin (2 ) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, in general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:

 - bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;
 - stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;
 - bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
 - bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;
 - bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc.

La pct 156, alin 2 lit c si d, prevad:

"c) in cazul unor decalaje intre vanzarea si livrarea bunurilor, acestea se inregistreaza ca iesiri din entitate, nemaifiind considerate proprietatea acesteia, astfel:

-  bunurile vandute si nelivrate se inregistreaza distinct in gestiune, iar in contabilitate in conturi in afara bilantului;

 - bunurile livrate, dar nefacturate, se inregistreaza ca iesiri din gestiune atat la locurile de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza documentelor care confirma iesirea din gestiune potrivit legii;"

d) bunurile aprovizionate sau vandute cu clauze privind dreptul de proprietate se inregistreaza la intrari si, respectiv, la iesiri, atat in gestiune, cat si in contabilitate, potrivit contractelor incheiate."

Pct 258 prevede:

(1) In contabilitate, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti.

(2) Veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;
b) entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;
c) marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil;
d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate; si
e) costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil.

Din punct de vedere TVA:
 
Potrivit prevederilor art. 134 indice 2 din Codul fiscal , exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. Potrivit prevederilor art. 134 indice 1 alin (1), faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute in prezentul capitol. La exceptiile prevazute la alin (2)-(12). nu se regaseste expresia de livrari succesive cu rezerva proprietatii.

Astfel, in baza art. 155 alin. (15) din Codul fiscal, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

Potrivit prevederilor art. 1.767 din Codul civil , proprietatea asupra bunurilor se transfera de la furnizor la beneficiar in momentul predarii acestora. Beneficiarul are obligatia sa preia bunurile la termenele si in conditiile prevazute in contract.
 
Preluarea bunurilor
se face prin receptia de catre beneficiar, ocazie cu care se identifica si se constata cantitatea si calitatea acestora

Astfel, potrivit prevederilor pct 156 lit c) - bunurile livrate, dar nefacturate, se inregistreaza ca iesiri din gestiune atat la locurile de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza documentelor care confirma iesirea din gestiune potrivit legii .

Gestiuni separate se tine in situatia in care aveti bunuri puse la dispozitia clientului. Intrucat desfasurati activitate de comert cu ridicata, marfurile se evidentiaza in contabilitate la pret de achizitie, fara a reflecta adaosul comercial si Tva neexigibila ca in cazul comertului cu amanuntul.

Avand in vedere aceste prevederi, va propun urmatoarele Inregistrari contabile:

a) Livrarea pe baza avizului de expeditie:

418 =%
  701 sau 707

b) Descarcare gestiune produse finite, marfa:
711=345
607=371

c) La emiterea facturii :
4111=&
 418
 4427







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X