Vom stabili mai jos in ce masura certificarile ISO (indiferent de certificare) se inregistreaza pe cheltuiala sau daca vor fi considerate imobilizari necorporale care se amortizeaza pe durata valabilitatii certificarii.
Solutia consultantului:
In opinia noastra, costurile cu aceasta certificare ISO corespunde definitiei de activ imobilizat necorporal, conform pct. 72 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
Este foarte important sa amintim si faptul ca legiuitorul nu a stabilit o valoare monetara, de la care sut recunoscute imobilizarile necorporale, cum ar fi suma de 1800 de lei pentru activele imobilizate corporale.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Astfel, printr-o politica contabila proprie, aveti posibilitatea sa stabiliti un plafon de la care activele imobilizate necorporale vor fi recunoscute ca si active iar pentru sumele mai mici decat acest plafon, acestea vor fi considerate cheltuieli ale perioadei.
Desigur, cunoscand faptul ca, in general, costurile cu certificari ISO sunt destul de ridicate, va recomandam sa le considerati active necorporale, avand in vedere ca acestea corespund definitiei de active necorporale.
Din punct de vedere fiscal, consideram faptul ca aceste certificari se amortizeaza pe perioada de valabilitate a certificarii, conform art. 24 alin.(10) din Codul fiscal.