Vom stabili mai jos cum daca o intreprindere individuala inregistrata in scopuri de TVA va completa Registrul de incasari si plati cu valorile fara TVA atat la incasare, cat si la plata diferitelor materiale/servicii.
Solutia consultantului:
Art. 48 alin. (8) din Codul fiscal, reglemeteaza obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal au fost aprobate prin OMFP 1040/2004.
Contabilitatea in partida simpla este o contabilitate bazata pe evidentierea incasarilor si platilor, venitul net anual din activitati independente determinandu-se ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitate.
Atat incasarile cat si platile se trec in jurnalul de incasari si plati, la data incasarii/platii.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In conformitate cu prevederile de la cap. IV alin. (1) din OMFP 1040/2004:
"1)REGISTRUL-JURNAL DE INCASARI SI PLATI (cod 14-1-1/b)
Serveste ca:
- document de inregistrare a incasarilor si platilor;
- document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabila in partida simpla;
- proba in litigii.
Se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, facandu-se inregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct, pe fiecare operatiune, fara a se lasa randuri libere, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial.
Pentru fiecare asociatie fara personalitate juridica se va intocmi cate un registru-jurnal de incasari si plati.
In Registrul-jurnal de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiunile in numerar, ci si cele efectuate prin contul curent de la banca.
Contribuabilii platitori de TVA vor inregistra sumele incasate sau platite, exclusiv TVA".
Modul de organizare a evidentei TVA este reglementat prin OMFP 1040/2004 la sectiunea H "Calculul TVA" de la punctul 53 la punctul 55 din care rezulta urmatoarele:
- TVA datorata bugetului de stat se stabileste in conformitate cu reglementarile fiscale specifice acesteia;
- evidenta TVA colectata se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari in care se inregistreaza atat valoarea bunurilor livrate si a serviciilor prestate cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.)
- evidenta TVA deductibila se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari in care se inregistreaza atat valoarea cumpararilor de bunuri si a servicii cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.).
In concluzie, in registrul de incasari si plati se vor inregistra sumele platitie, respectiv incasate fara TVA, indiferent daca este vorba despre o plata integral sau partial a unei facturi.