In randurile urmatoare, vom stabili daca declaram in declaratia 394 si bonurile de motorina/benzina care indeplinesc conditia unei facturi simplificate.
Solutia consultantului:
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a precizat in data de 27.05.2013, ca bonurile fiscale de pana la 100 de euro care au imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului trebuie declarate in formularul 394. Contribuabilii care au transmis deja declaratiile, fara sa includa si bonurile fiscale, trebuie sa le refaca si sa includa si bonurile fiscale respective.
Reamintim ca din 14 martie 2013, contribuabilii au posibilitatea sa isi deduca TVA pentru bunuri si servicii si de pe bonurile fiscale, a caror valoare este de pana la 100 de euro inclusiv TVA. Reglementarea se aplica pentru orice bunuri si servicii achizitionate pentru entitatea respectiva, care nu depasesc valoarea mentionata, fie ca e vorba de combustibili, carti de vizita, materii prime, materiale, servicii de consultanta sau orice alt ceva.
Normele Codului fiscal precizeaza ca, pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului. Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata "cu ajutorul casei de marcat", intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, spre exemplu.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a Contabilitatii
Atentie! Si declaratia 394 aferenta lunii martie ar fi trebuit sa includa bonurile fiscale care contineau codul de TVA al beneficiarului, din moment ce reglementarile privind deducerea TVA pe baza bonurilor au intrat in vigoare in 14 martie.
Asadar, cei care au depus in termen declaratia 394 (pana in 25 aprilie), fara sa raporteze in formular si bonurile fiscale din perioada de declarare, pot sa depuna rectificative in perioada urmatoare cu includerea bonurilor aferente, fara sa fie pasibili de amenda din partea organelor fiscale.
Potrivit prevederilor din Codul de procedura fiscala, contribuabilii care nu depun la timp declaratia 394 risca amenzi cuprinse intre 12.000 si 14.000 de lei, daca sunt persoane juridice, si amenzi intre 2.000 si 3.500 de lei, daca sunte persoane fizice.
Pentru rectificarea datelor din formularul 394, contribuabilii trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. In declaratia rectificativa se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.