Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Vanzari catre persoane fizice si jurice. Cum se tine corect evidenta marfurilor?

Data aparitiei: 30 Iunie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
evidenta marfurilorstocurilivrari cu amanuntulgestiunecomert cu amanuntul

In randurile de mai jos, facem referire la o societate care importa aparatura si accesorii industriale si emite facturi fiscale catre persoane fizice si catre persoane juridice. Incasarea facturilor se faceprin OP sau bon fiscal. Vom vedea daca activitatea se incadreaza la en gros, cu mentiunea ca gestiunea este tinuta la pret de achizitie prin metoda FIFO. De asemenea, vom vedea daca se poate desfasura activitate en-detail cu gestiune tinuta la pret de achizitie sau este obligatoriu la pret de vanzare.

Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale, conform OUG 28/1999.
 
Potrivit Art. 73 punctul 22 din Ordonanta 99/2000, exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati. Pentru rezolvarea acestei probleme puteti tine evidenta marfurilor intr-o singura gestiune (de exemplu magazin). La fiecare vanzare din cealalta gestiune veti intocmi o nota de transfer. A doua gestiune va avea permanent soldul 0.
 
Conform art. 67 din Ordonanta 99/2000, comerciantul care in reteaua de distributie ofera spre vanzare produse/servicii trebuie sa indice pretul de vanzare/tariful practicat si pretul pe unitatea de masura, conform reglementarilor legale in vigoare. Preturile de vanzare, preturile pe unitatea de masura si tarifele practicate se indica in mod vizibil, lizibil si fara echivoc prin marcare, etichetare si/sau afisare.
 
Metoda de gestiune a marfurilor face obiectul optiunii societatile prin politicile contabile, respectand OMFP 1802/2014.

Contabilitatea stocurilor se  tine cantitativ  si valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent, conform pct. 289 din Ordinul 1802/2014. In conditiile folosirii inventarului permanent, in contabilitate se inregistreaza  toate operatiunile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric, conform punctului 290 din Ordinul 1802/2014.   

Inventarul intermitent consta in stabilirea iesirilor si inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfarsitul perioadei.
 
In comertul cu amanuntul poate fi utilizata  metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase  si cu miscare rapida, care au marje similare  si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda, potrivit punctului 286 alin. (8) din OMFP 1802/2014. Deci nu este obligatoriu sa aplicati aceasta metoda. Puteti opta pentru evidenta marfurilor cantitativ si valoric. 

Daca tineti evidenta marfurilor din magazin la pret de vanzare, este obligatoriu sa intocmiti Nota de receptie si constatare diferente, la pret de raft, in conformitate cu Ordinul 2634/2015.
 
In concluzie, aplicarea metodei pretului cu amanutul nu este obligatorie. Se poate aplica metoda pretului cu amanuntul pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase  si cu miscare rapida, care au marje similare  si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda. 
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X