Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie fiscala Contabilul.ro | Stiri

Intreprindere individuala. Aspecte legale si juridice si obligativitatea asigurarii evidentei stocurilor

Data aparitiei: 06 Iunie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
intreprindere individualastocuriproductiepanificatie

In analiza urmatoare, avem cazul unei persoane fizice care doreste sa infiinteze o intreprindere individuala pentru a produce si comercializa produse de panificatie. Vom vedea care sunt cele mai importante aspecte legale si juridice.

In cazul in care la infiintarea II optati (daca se poate pentru aceasta activitate) pentru stabilirea venitului net anual pe baza de norme de venit, atunci – conform art. 69, alin. (8) din Codul fiscal – nu aveti obligatia sa tineti evidenta stocurilor.

"(8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila."

 
In cazul in care optati (sau sunteti obligati) sa determinati venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, atunci aveti obligatia sa tineti evidenta tuturor operatiunilor, inclusiv a stocurilor si a productiei.

OMFP 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla prevede:

"• Orice operatiune economico-financiara se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza evidentierii in contabilitatea in partida simpla, dobandind astfel calitatea de document justificativ. 
• Documentele justificative care se evidentiaza in contabilitatea in partida simpla angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit."

Daca optati pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, veti respecta si OMFP 1802/2014, care prevede :
"284. ‐ (1) Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni
economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise."
 


In plus, Codul fiscal prevede la art. 68 conditiile in care se considra eductibile sau partial deductibile cheltuielile. Dvs. trebuie sa puteti demonstra ca ati realizat cheltuielile cu stocurile de materii prime in scopul activitatii economice si nu puteti face asta decat printr-o evidenta contabila clara.
 
De asemenea, OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata prevede la art. 17:

"Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a)–c), e)–i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare."
 
Pentru a putea dovedi ca nu vindeti sub costul de achizitie sau de productie trebuie sa organizati o evidenta clara din care sa reiasa cum este calculat costul productiei.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov -  Expert contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X