Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) cere urgent sprijinul Guvernului pentru angajatorii si angajatii din acest domeniu, asfel incat sa diminueze efectele negative ale crizei economice.
Extinderea masurilor de protectie sociala a angajatilor si pe perioada starii de urgenta ar insemna modificarea legii astfel incat sa permita acordarea unei indemnizatii salariatilor cu contract individual de munca, in cuantum lunar de 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut, pe perioada pandemiei.
Iata propunerile de modificare a Legii nr. 215/1997:
Art. 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 3. - (1) Casa Sociala a Constructorilor are ca obiect de activitate urmatoarele activitati:
a) asigurarea protectiei salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii in perioada intreruperii activitatii din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile;

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
b) asigurarea protectiei salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii in perioada intreruperii activitatii datorita starii de urgenta decretate la nivel national;
c) formarea profesionala continua a salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii.
(2) In sensul prezentei legi, prin activitatile de producere a materialelor de constructii se intelege activitatile din poligoanele de prefabricate in aer liber, din cariere si balastiere, precum si din alte activitati stabilite prin statutul Casei Sociale a Constructorilor, unde nu se poate lucra datorita conditiilor meteorologice nefavorabile sau din cauza starii de urgenta decretate la nivel national.
Art. 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 4. - (1) Casa Sociala a Constructorilor functioneaza pe baza statutului aprobat de adunarea generala a reprezentantilor si are, in principal, urmatoarele atributii:
a) constituie, gestioneaza si administreaza fondul pentru protectia salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii;
b) stabileste conditiile de acordare a drepturilor salariatilor prevazute de prezenta lege si garanteaza aceste drepturi;
c) constituie, gestioneaza si administreaza fondul pentru formarea profesionala a salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii si stabileste conditiile in care are loc formarea profesionala a salariatilor membrilor Casei Sociale a Constructorilor.
Art. 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins
Art. 12
(1) Salariatii cu contract individual de munca din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii beneficiaza pe perioada intreruperii activitatii de o indemnizatie reprezentdnd o suma impozabila, al carei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut.
(2)Indemnizatia se acorda proportional cu perioada de intrerupere a activitatii.
(3)Perioada de acordare a indemnizatiei nu poate fi mai mare de 120 de zile calendaristice in intervalul 1 noiembrie al anului de intrerupere a activitatii - 31 martie al anului urmator.
(4) Perioada de acordare a indeminzatiei de protectie sociala se extinde de drept cu durata aplicarii masurilor dispuse prin decretul privind declararea, conform legii, a starii de urgenta.