email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul s-a razgandit. Profesiile liberale nu vor mai fi reclasificate ca dependente, dar situatia ramane incerta

profesiile liberalereclasificareaactivitati independentecodul fiscalGuvernulactivitati dependente

Saptamana trecuta Guvernul anunta ca profesiile liberale ar urma, prin noul Cod fiscal, sa fie reclasificate ca activitati dependente. Cu toate acestea, dupa ultimele noutati, s-ar parea ca Guvernul s-a razgandit si ca activitatile independente desfasurate de profesiile libere sau in baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate in activitati dependente.

Patronatul Serviciilor Private din Romania a transmis in luna mai un comunicat prin care a atras  atentia asupra consecintelor grave pe care reclasificarea activitatilor independente, prin abrogarea paragrafului A. Titlul 1 “Dispozitii generale", 1. Punctul I, le va avea. Redam mai jos o parte din comunicatul emis de Patronat:

"Dl. Ministru Teodorovici nu poate nega controalele ANAF la care sunt supuse inca din 2014 profesiile liberale. Niciun moment aceasta actiune nu a fost stopata, desi mediul de afaceri a solicitat acest lucru autoritatilor.  Astfel, pentru a pune capat acestui razboi nejustificat al ANAF cu profesiile liberale, dl. Ministru trebuie sa determine ANAF, institutie aflata in subordinea sa, sa aiba in vedere ca verificarile fiscale sa se desfasoare cu interpretarea corecta a normelor metodologice date in aplicarea art.7.2.1 Cod Fiscal prin care se prevede in mod explicit excluderea de la posibilitatea recalificarii fiscale a profesiilor liberale la care criteriile de dependenta nu se aplica.
Cu referire la pozitia publica a dlui. Ministru Teodorovici privind un "amendament necesar ca acest lucru sa se finalizeze in bune conditii", consideram ca aceasta abordare va crea confuzie intr-un domeniu clar reglementat.

Patronatul Serviciilor Private din Romania (PSPR) nu este de acord cu niciun amendament sau alte prevederi fata de cele existente, pe care trebuie sa le respecte atat mediul de afaceri cat si autoritatile de control."

La acest moment, se pare ca Guvernul a renuntat la modificarea anuntata, in conditiile in care in modificarile la normele de aplicare a Codului Fiscal, publicate la 28 mai in Monitorul Oficial, nu este inclusa si masura anuntata de Executiv prin care activitatile independente urmau sa fie reconsiderate drept dependente, asa cum atrage atentia AvocatNet.ro.

In concret, Hotararea de Guvern nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai 2015, nu contine nicio prevedere referitoare la reclasificarea activitatilor independente.


Aceasta modificare ar fi devenit posibila daca s-ar fi abrogat punctul 1 din Normele de aplicare a Codului fiscal, asa cum se preciza in anuntul facut saptamana trecuta de Guvern:

"        O activitate poate fi reconsiderata (…) ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente (…)".

O problema majora a aparut deja in conditiile in care prevederile din Codul fiscal sunt cat se poate de clare in ce priveste conditiile in care activitatile independente pot fi considerate activitati dependente, fapt care duce la recalcularea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, scrie Startupcafe.ro.

Ca urmare a acestei contradictii dintre Codul fiscal si normele codului a facut ca Fiscul sa reconsidere incadrarea din activitate independenta in dependenta pentru angajatii mai multor companii (inclusiv din domeniul farma).

Urmarea, asa cum explica sursa de mai sus, conditionata de presiunile din partea patronatelor si companiilor mari din domeniu a fost anuntul Guvernului referitor la amnistia fiscala in cazul celor Fiscul le-a recalculat sume imense de plata. Ramane insa de vazut, atrage atentia Startupcafe.ro, ce se va intampla in continuare in cazuri similare.

Redam mai jos prevederile conform carora orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii stipulate in Codul fiscal, citate de AvocatNet.ro:

-    beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
-    in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
-    platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
-    platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

De retinut ca, asa cum atrage atentia sursa mentionata anterior, atunci cand se reconsidera o activitate ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
profesiile liberalereclasificareaactivitati independentecodul fiscalGuvernulactivitati dependente


Data aparitiei: 29 Mai 2015

Votati articolul "Guvernul s-a razgandit. Profesiile liberale nu vor mai fi reclasificate ca dependente, dar situatia ramane incerta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X