In ce priveste sistemul de split TVA, trebuie retinut, inainte de toate, ca daca nu ati aplicat de la 1 octombrie, pentru acest sistem se poate opta si in lunile noiembrie si inclusiv decembrie. Vazut de catre unii specialisti ca o suprasecurizare a sistemului actual de plata a TVA, mecanismul face ca banii aflati in conturile de TVA sa nu mai poata fi folositi circa 55 de zile ca in prezent, ci doar 7 zile..
ATENTIE! Nu aplica acest sistem persoanele fizice impozabile (PFA, II, profesii liberale).
De la 1 ianuarie 2018, bancile sunt obligate sa implementeze mecanisme de validare in cazul platilor eronate.
CINE PLATESTE PRIN SISTEMUL SPLIT TVA?
Persoanele juridice neplatitoare si cele nerezidente platesc in 2 conturi. Sanctiunea in caz de neplata va fi 50% din suma, a explicat consultantul fiscal Ionut Jinga, in cadrul Conferintei Nationale de Fiscalitate si Contabilitate, organizata de Rentrop & Straton, in data de 18 septembrie.
ATENTIE! Conferinte similare vor avea loc si in orasele Constanta, Timisoara, Iasi si Cluj. Pagina de inscriere o gasiti folosind acest link catre Conferinta de Split TVA
Retineti ca aceste categorii nu ar fi trebuit incluse in sistemul split TVA, ci doar sa achite in contul curent. Aceste categorii nu trebuie sa aiba cont curent de TVA, ci sa spliteze platile. Vor putea face o plata de TVA din contul curent (nu este o exceptie ca in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA).
Persoanele fizice nu sunt afectate si vor plati toata suma din contul curent in cont curent.
PFA-urile, II-urile, profesiile liberale neinregistrate in scopuri de TVA nu vor fi afectate de SPLIT TVA si nu au obligatia platii defalcate.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Va oferim un exemplu concret, explicat de Ionut Jinga, in cadrul aceleiasi conferinte:
Persoana JURIDICA: SRL firma contabilitate neplatitoare de TVA va face 2 ordine de plata
Persoana FIZICA: Cabinet individual neplatitor de TVA: plateste intr-un singur cont.
Transferul sumelor din contul de TVA în contul curent se poate efectua numai cu aprobarea organului fiscal.
Transferul poate fi efectuat pentru:
- sumele cu care a fost alimentat in prealabil contul de TVA din contul curent
- sume ramase in contul de TVA în cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont distinct de TVA
- corectii
Este interzisa retragerea in numerar a unor sume din contul de TVA, precum si transferul catre alte destinatii si in alte conditii decat cele prevazute de lege.
Ce spune OG 23/2017 privind mecanismul de Split TVA?
Conform alin. (1), persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in contul distinct deschis de furnizor/prestator conform art. 2 alin. (1).
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 14 alin. (1).
Deschiderea conturilor in functie de categoriile de persoane impozabile
A. Conform alin. (4), pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile de TVA se deschid automat la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestora, pe baza Listei operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA intocmite si transmise in sistem informatic de catre organele fiscale competente ale ANAF. Conturile de TVA ale operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pot fi deschise si la alte unitati ale Trezoreriei Statului stabilite prin ordin al presedintelui ANAF. Pentru utilizarea sumelor din conturile de TVA deschise automat operatorii economici depun la unitatile Trezoreriei Statului documentele aferente deschiderii contului, cel tarziu la data la care dispun efectuarea unei operatiuni din contul respectiv.
B. Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care nu au deschis un cont in conditiile alin. (4), deschiderea conturilor se realizeaza la cererea acestora adresata unitatii Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestora. Conturile persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot fi deschise si la alte unitati ale Trezoreriei Statului stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.
Conturile de TVA se deschid la:
a) unitati ale Trezoreriei Statului - de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice incasari in lei;
b) unitati ale Trezoreriei Statului - de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru TVA aferenta operatiunilor pentru care au deschise conturi de disponibilitati la Trezoreria Statului in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a altor acte normative in vigoare;
c) institutii de credit sau Trezoreria Statului - de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru alte operatiuni decat cele prevazute la lit. b), conform optiunii acestora, pentru orice incasari si plati in lei;
d) institutii de credit - de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice operatiuni in valuta.
Conturile de TVA pot fi deschise la institutiile de credit care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) structura codului IBAN aferent conturilor sa contina in mod unic sirul de caractere "TVA" si codul de tara al Romaniei, respectiv RO;
b) nu permit eliberarea de numerar din acest cont.
Pentru determinarea TVA care se plateste in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in cazul platii partiale a contravalorii livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, precum si in cazul platii unui avans, fiecare plata se considera ca include si TVA aferenta care se determina prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 19 x 100/119, in cazul cotei standard, si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, in cazul cotelor reduse. Beneficiarii care platesc partial o factura in care sunt inscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA si/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati sa aloce sumele platite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor.
Mecanism in cazul platilor partiale
* Daca se efectueaza plati partiale sau plati de avans, fiecare suma achitata se va considera ca avand inclusa si TVA, iar pentru aceasta se va aplica metoda sutei majorate pentru determinarea TVA-ului de achitat separat.
* Are prioritate regimul normal de taxare in ordine descrescatoare a cotelor, daca sunt efectuate plati partiale aferente unor operatiuni taxabile, dar cu cota diferita de TVA.
- valoarea TVA-ului din aceste plati partiale se determina dupa formula: 19 x 100/119, 9 x 100/109 sau 5 x 100/ 105, dupa caz.
- facturi distincte pe fiecare cota (nu se mai genereaza astfel probleme privind cota)
ATENTIE! ANAF a publicat deja proiectul prin care anunta noul formular pentru SPLIT TVA: D 310!
Incasare in contul de TVA/creditari permise
* TVA incasat aferent vanzari (inclusiv avansuri)
- sume din alte conturi de TVA ale clientilor platitori de TVA
- sume din contul curent al clientilor neplatitori de TVA
* Transferuri obligatorii de sume din contul curent
* Depunere de numerar/viramente reprezentand diferenta dintre TVA aferent incasari in numerar si TVA aferent plati in numerar.
* Transferuri din alt cont de TVA al titularului sau din contul curent deschis la aceeasi banca
* Incasari de TVA ca urmare a ajustarii bazei de impozitare (retururi, discounturi) sau corectii (facturi/plati)
* Rambursare de TVA (pe baza de optiune)
* Sumele reprezentand TVA decontate intre membrii grupului fiscal unic
* Dobanda aferenta contului de TVA
* Alte sume rezultate din operatiuni stabilite prin ordin ANAF
Persoanele inregistrate in scopuri de TVA au si obligatia sa vireze in contul de TVA propriu in 7 zile lucratoare:
- TVA aferent vanzarilor incasate cu:
* numerar, card, substitute (tichete, vouchere etc.)
!!! Din incasarile cu numerar se deduc platile cu numerar efectuate intr-o zi.
* cu OP de la persoane fizice
* efecte emise inainte de 2018 si incasate dupa
- TVA aferent facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optiunea de plata defalcata a TVA incasata dupa aceasta data
Pentru operatiunile cu numerar, pentru evitarea erorilor, se recomanda intocmirea unui Registru de incasari si plati (la nivel de companie) in ce priveste TVA-ul si virarea nu a doua zi imediat, ci profitand de termenul de 7 zile pentru a gestona toata termenele si documentele aferente.
Plati din contul de TVA (debitari permise)
>> TVA achitata furnizorilor aferent achizitiilor (inclusiv avansuri)
- plati catre conturile de TVA ale furnizorilor
- plati in contul curent al furnizorilor/exceptie pentru cei care opteaza la Q4 2017)
>> TVA achitata la bugetul de stat (inclusiv vama)
>> transferuri in alt cont de TVA al titularului
* plati de TVA urmare a ajustarii ale bazei de impozitare (retururi/discounturi) sau corectii (facturi/plati)
- cu cerere doar daca restituirea se face intr-un cont curent
* transferuri in contul curent al titularului deschis la aceeasi banca, in limita sumelor care au fost transferate temporar din acelasi cont
* sume transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont distinct de TVA
* sume TVA in numerar/card din contul curent
* sume TVA decontate intre membrii grupului fiscal unic
* comisioanele bancare
* alte sume, cu acordul organului fiscal, conform ordin ANAF