email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografia contabila a unui sediu permanent din strainatate. Ce pasi urmam?

monografie contabilasediu permanentinregistrari contabilecreanta incertaomfp 18022014

In cazul urmator, vom vedea care este monografia contabila pentru un sediu permanent din Germania, cu mentiunea ca acest sediu permanent este inregistrat ca platitor de impozite si taxe in statul strain, inclusiv cod de TVA de Germania. Obiectul de activitate al sediului permanent este constructii civile.

Contabilitatea unui sediu permanent din afara  teritoriului Romaniei deschis de o  societate  din Romania se organizeaza similar oricarei societati comerciale din Romania, pana la inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri.  
          
Astfel, pentru organizarea contabilitatii sediului respective  trebuie utilizate conturile contabile reglementate prin O.M.F.P. nr.  1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, astfel incat rulajelele acestor conturi sa poata fi preluate in balanta societatii din Romania.

Referitor la TVA aferenta operatiunilor economice desfasurate de  sediul permanent, toate drepturile si obligatiile legate de  TVA in relatia cu autoritatea fiscala din Germania,  nu trebuie organizate cu ajutorul conturilor 4426, 4427, 4423 si 4424.

Pentru  decontarile  cu bugetul de stat din Germania in legatura cu TVA deductibila si TVA colectata, inclusiv pentru TVA de plata sau TVA de rambursat  aferenta operatiunilor realizate pe teritoriul Germaniei, trebuie utilizate conturi analitice distincte, de exemplu contul 461 si 462.    
          
Pentru sumele sau valorile materiale transmise intre societate si sediu permanent din Germania, trebuie utilizat contul 481 "Decontari intre unitate si subunitati", asa cum, pentru sumele sau   valorile materiale transmise intre subunitatile aceleiasi societati trebuie utilizat contul 482 "Decontari intre subunitati". Atat contul 481, cat si contul 482,  se debiteaza sau se crediteaza cu urmatoarele conturi, in functie de natura valorilor materiale primite sau transmise (materii prime, materiale, materiale consumabile, obiecte de inventar, marfuri, ambalaje): 301, 302, 303, 341, 361, 371, 381. Intre societatea din Romania si sediul permanent pot avea loc si facturari de servicii, caz in care, factura se inregistreaza dupa cum urmeaza:

-    societatea din Romania:
481    = 704  
"Decontari intre unitate si                       "Venituri din servicii prestate"


subunitati "
 
-    sediul permanent:
628                                                        = 481
     "Alte cheltuieli cu serviciile                     "Decontari intre unitate si                       
     prestate de terti"                                       subunitati "

Inregistrarea evaluarii creantei societatii din Romania fata de sediul permanent din Germania  se efectueaza prin cheltuielile cu diferentele nefavorabile de curs valutar:
 665                                                        = 481  
     "Cheltuieli privind                                    "Decontari intre unitate
       diferentele de curs valutar"                      si subunitati"

In mod similar, sediul permanent poate inregistra o diferenta favorabila de curs valutar aferenta datoriei fata de societatea din Romania:
481                                                   = 765  
     "Decontari intre unitate si                          "Venituri din diferente favorabile
      subunitati "                                                de curs valutar"

De asemenea, contul 481  se debiteaza sau se crediteaza cu urmatoarele doua conturi 512, 531, in functie de modalitatea de incasare/plata a disponibilitatilor banesti, de exemplu:
  481                                                       = 5124
     "Decontari intre unitate si                          "Conturi la banci in valuta"
      subunitati "                                                 

Diferentele de curs valutar rezultate din  decontarea  creantelor si datoriilor in valuta, inregistrate  la cursuri diferite,  trebuie recunoscute in luna in care au loc decontarile,  ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.  
                                
Soldul debitor al contului 481 reprezinta sumele de incasat, iar soldul creditor, sumele datorate pentru operatiuni din cadrul unei entitati cu subunitati fara personalitate juridica.

Pentru preluarea rulajelor din balanta analitica a sediului permanent, in balanta analitica a societatii comerciale din Romania, se pot utiliza conturile 891 "Bilant de deschidere" (la societate) sau 892 "Bilant de inchidere" (la sediul permanent). Dupa preluarea rulajelor, se efectueaza inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli a societatii din Romania si se determina rezultatul fiscal trimestrial, pe baza Registrului de evidenta fiscala.

Persoana juridica romana  calculeaza profitul impozabil la nivelul intregii societati in care au fost incluse, atat  veniturile, cat  si cheltuielile sediului permanent. Deci, pentru determinarea  creditului fiscal aferent unui sediu permanent, societatea din Romania trebuie sa  calculeze profitul impozabil si impozitul pe profit aferent sediului permanent, in conformitate cu prevederile fiscale din Romania.  Suma impozitului pe profit platit in Germania reprezinta credit fiscal pentru societatea din Romania. Totusi, deducerea pentru impozitul pe profit  platit catre autoritatea fiscala din Germania,  nu poate depasi impozitul pe profit care s-ar fi datorat in Romania, pentru acelasi profit impozabil, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit de 16%.

Documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania (creditul fiscal) este documentul  care atesta plata, confirmat de catre autoritatea fiscala straina.

La aplicarea regulilor privind determinarea impozitului pe profit se au in vedere si prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Germania, respectiv Legea  nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, articolul 5  "Sediu permanent"  pct. 3  "Un santier de constructii sau un proiect de constructii ori de instalare constituie sediu permanent numai daca dureaza mai mult de 12 luni. ".

Astfel, pentru sediul permanent se intocmeste o balanta analitica utilizand conturile din O.M.F.P. nr. 1802/2015.  

Deci, sediul permanent  din Germania trebuie sa conduca propria contabilitate conform reglementarilor contabile utilizate de catre societatea din Romania de care apartine, astfel incat societatea din Romania  sa poata intocmi situatii financiare si raportari contabile care sa includa si activitatea sediului permanent din Germania. Din acest motiv, pentru organizarea contabilitatii, sediul permanent trebuie sa utilizeze  aceleasi  principii, reguli  si politici contabile adoptate de catre  societatea din Romania.
         
Asa cum se poate constata, contabilitatea unui sediul permanent nu este diferita de contabilitatea unei societati comerciale din Romania.

In alta ordine de idei,  este posibil ca acel sediu  permanent din Germania  care apartine persoanei  juridice din  Romania  sa fie obligat sa organizeze evidenta contabila conform legislatiei in vigoare in statul respectiv. In acest caz, contabilitatea respectiva se organizeaza conform legislatiei contabile din Germania, in euro, pentru toate operatiunile economice desfasurate in Germania.

De asemenea, sediul permanent din Germania trebuie sa  aplice regulile fiscale din statul in care isi desfasoara  activitatea.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilasediu permanentinregistrari contabilecreanta incertaomfp 18022014


Data aparitiei: 15 Ianuarie 2016

Votati articolul "Monografia contabila a unui sediu permanent din strainatate. Ce pasi urmam?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X