email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul Romaniei a aprobat instituirea Registrului Unic al Transparentei Intereselor

rutiinitiativa guvernamentalatransparenta decizionalamediul de afaceriong

Pentru cresterea transparentei cu privire la interactiunea dintre decidentii din executiv (prim-ministru, ministri, secretari de stat si alte functii asimilate demnitarilor) si grupurile specializate din societatea civila si mediul de afaceri, respectiv pentru a spori calitatea in contextul initierii sau modificarii unei politici publice, Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) a supus aprobarii Memorandumul cu tema: Instituirea Registrului Unic al Transparenţei Intereselor (RUTI).

Scopul RUTI este cresterea calitatii politicilor publice initiate de autoritati, dar si ale unora noi care pot fi preluate din afara spectrului guvernamental. Prin politici publice - orice initiativa guvernamentala  cu impact public: nu numai proiecte de Hotarari de Guvern/Ordonate simple/de urgenta/proiecte de lege, ci si programe de finantare, strategii si alte tipuri de actiuni.

"Guvernul, la propunerea MCPDC, face un prim pas, intr-un demers mai amplu, in directia stabilirii unor reguli asumate in interactiunea dintre decidentii din Guvern si grupurile specializate din societate (din mediul de afaceri si ONG) cu scopul explicit de a creste, de o maniera transparenta si asumata, calitatea politicilor publice initiate de Guvern sau preluate de mediul guvernamental. Ne aliniem practicilor europene si celor din SUA care si-au dovedit impactul pozitiv asupra calitatii deciziilor privind politicile publice, restul prevederilor legale prin care cetatenii in sens larg cunosc si comenteaza proiectele de acte normative (Legea nr. 52/2003) ramanand obligatorii", a declarat ministrul Violeta Alexandru.

Acest demers, menit sa intareasca calitatea deciziei guvernamentale, nu anuleaza legea 52/2003 privind transparenta decizionala, initiatorii de acte normative avand obligatia sa respecte toate procedurile de consultare publica cu toti cetatenii interesati.

Mentionat ca masura de preventie in Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 (Obiectiv specific 1.1 - Cresterea transparentei institutionale si a proceselor decizionale), RUTI se adreseaza grupurilor din societatea civila si mediul de afaceri care practica deja activitati prin care isi propun, in mod asumat, sa convinga decidentii, in mod legal, sa initieze o politica publica, respectiv sa modifice o politica publica, ci nu sa slabeasca eforturile institutiilor de combatere a coruptiei. Demersul MCPDC, materializat intr-o platforma de stocare de informatii (marea majoritate accesibile publicului larg, unele doar administratiei) din care vor rezulta o serie de actiuni prin care sa cunoasca, in mod transparent si asumat, colaborarea dintre cele doua parti, nu inlocuieste mecanismele de consultare cu publicul larg, asa cum sunt reglementate acestea in Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, pe care o tinem sub observatie in mod riguros.

Mecanismul implica o evidenta a interactiunilor (tip intalnire fata in fata) intre decidenti si grupuri specializate prin publicarea de catre ministri/secretari de stat si conducatori asimilati acestora a agendei acestora, respectiv a informatiilor cheie despre cine sunt grupurile interesate sa convinga decidentii sa adopte o politica publica si/sau sa modifice una existenta. Prin decidenti intelegem: prim – ministru, seful Cancelariei prim-ministrului si secretarul general al Guvernului, ministri, secretari de stat, conducatori cu rang de demnitar ai altor institutii sau organe centrale ale administratiei publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor. Prin grupuri specializate, ne referim la: societati cu personalitate juridica, asociatii, fundatii si federatii, organizatii religioase ale cultelor sau asociata unui cult, organizatii sindicale, organizatii patronale, Camere de Comert, structuri asociative ale administratiei publice locale, alte tipuri de organizatii legal constituite. Sunt asimilate grupurilor specializate si urmatoarele categorii: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi de familie, cabinete indivi­duale, cabinete asociate, societatea profesionala, cu sau fara personalitate juridica.

RUTI invita societatea civila si mediul de afaceri sa se alature eforturilor Guvernului de crestere a transparentei in deciziile publice, apeland in aceasta etapa pe care o consideram prima intr-un demers care va suferi, in mod cert, modificari in anii urmatori, la vointa si asumarea partilor de a introduce date. Nu excludem ca, in viitor, mecanismul sa includa alte categorii, alte institutii publice sau chiar sa aiba o alta forta juridica.

Prevederile RUTI vor intra in vigoare in 2 saptamani de aprobarea Memorandumului, iar platforma va fi disponibila la adresa

www.ruti.gov.ro. Mecanismul recunoaste, astfel, interactiunile inerente intr-o societate democratica deschisa, care pot chiar contribui la sporirea raspunderii guvernanţilor si pot determina cresterea participarii cetatenilor in procesul de luare a deciziilor.

Sursa: gov.ro


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rutiinitiativa guvernamentalatransparenta decizionalamediul de afaceriong


Data aparitiei: 29 Septembrie 2016

Votati articolul "Guvernul Romaniei a aprobat instituirea Registrului Unic al Transparentei Intereselor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X