Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Reconsiderarea unei activitati ca fiind dependenta. Cum procedam?

Data actualizarii: 28 August 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici Contabillereconsiderare activitateactivitate dependentaimpozit pe venit


Vom analiza mai jos cazul unei societati care incheie un contract de prestari servicii cu un PFI care emite factura. Societatea pune la dispozitia PFI-ului spatiu de lucru dotat pentru a-si putea desfasura activitatea. Vom stabili daca in aceasta situatie se considera o activitate dependenta si daca venitul va trebui inscris in categoria veniturilor salariale, in afara functiei de baza.

Solutia consultantului:

Exercitarea unei activitati independente presupune desfasurarea acesteia in mod obisnuit, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ. In aceste conditii, raporturile dintre persoana fizica care desfasoara o activitate independenta si beneficiarul prestarilor de servicii nu sunt unele de dependenta asemanator raporturilor salariat - angajator, ci trebuie sa indeplineasca criteriile de independenta. In ceea ce priveste caracterul dependent sau independent al activitatii, precizam ca, pentru a putea diferentia activitatea dependenta de cea independenta, trebuie sa va referiti la criteriile prevazute de punctul 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal, respectiv de Punctul 67 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 din Codul fiscal.
 
Astfel, printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt: libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.
 
Veniturile de natura salariala prevazute la art. 55 din Codul fiscal, denumite in continuare venituri din salarii, sunt venituri din activitati dependente, daca sunt indeplinite urmatoarele criterii:
- partile care intra in relatia de munca, denumite in continuare angajator si angajat, stabilesc de la inceput: felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii;
- partea care utilizeaza forta de munca pune la dispozitia celeilalte parti mijloacele de munca, cum ar fi: spatii cu inzestrare corespunzatoare, imbracaminte speciala, unelte de munca si altele asemenea;
- persoana care activeaza contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea ei intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venituri de natura salariala suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, si alte cheltuieli de aceasta natura, precum si indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportate de angajator potrivit legii;
- persoana care activeaza lucreaza sub autoritatea unei alte persoane si este obligata sa respecte conditiile impuse de aceasta, conform legii.
 
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) pct. 2. din Codul fiscal, activitatea dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.

 
Reconsiderarea oricarei activitati ca activitate dependenta se poate efectua, numai de catre administratia fiscala, daca sunt indeplinite cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
 
In fapt aceste criterii sunt instrumente de reflectare reala a continutului economic al unei activitati. Este necesar ca activitatea concreta sa fie analizata urmand ca mai apoi, raspunzand punct cu punct la fiecare dintre criteriile invocate mai sus sa poata fi trasa o concluzie. Spre exemplu, trebuie analizat daca persoana fizica respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru, creandu-se prezumtii legale cu privire la dependenta.
 
Astfel, in masura in care cel putin unul dintre criteriile enumerate la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal sunt indeplinite, va recomandam ori evitarea indeplinirii acestora prin crearea premiselor de independenta a activitatii, ori modificarea raporturilor contractuale catre incheierea de contracte individuale de munca.
 
Reconsiderarea drept activitate dependenta poate avea loc cu ocazia inspectiei fiscale
numai in situatia in care unul din criteriile prevazute la art. 7 alin 1 pct 2.1. din Codul fiscal sunt indeplinite. Potrivit pct. 2.2 a alin. (1) din cuprinsul art. 7 din Codul fiscal, in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. Semnificatia acestei afirmatii este retratarea venitului platit ca venit din activitati independente drept venit brut din salarii, in functie de care se vor calcula toate obligatiile fiscale datorate ca si pentru un venit din salarii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X