Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Eviti legal executarea silita

Data aparitiei: 09 Iunie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
executarea silitacontribuabilanafinlesnirea la plataesalonarea la plata

Cunoasterea legii a fost si reprezinta in continuare un instrument de putere. E adevarat ca, intr-un context in care legislatia lasa loc prea multor interpretari si permite modificarea regulilor de pe o zi pe alta, cunoasterea legii nu mai serveste la fel de mult in ceea ce se transforma intr-o cursa contra cronometru cu institutiile care ar trebui sa faca dreptate.

In prezent, functionarii ANAF sunt abilitati sa declanseze din oficiu procesul de executare silita in cazul debitorilor care nu isi platesc datoriile la timp.

Exista insa si o modalitate prin care contribuabilii pot suspenda executarea silita, amanand astfel plata taxelor si a impozitelor, asa cum a explicat, intr-o analiza recenta, Cristina Popovici pentru Money.ro.

Solutia consta astfel in obtinerea inlesnirii la plata, in contextul in care "la data comunicarii inlesnirii la plata, executarea silita se suspenda" si "incepand cu aceasta data, pentru obligatiile bugetare pentru care s-au aprobat inlesniri la plata, executarea silita nu se porneste sau nu se continua, dupa caz", asa cum au declarat reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), intr-un raspuns citat de Money.ro.

Institutia aminteste, mai departe, prevederile care se aplica in aceasta situatie:

"Masura suspendarii executarii silite nu are incidenta asupra sechestrelor aplicate anterior in cadrul procedurii de executare silita, bunurile sechestrate ramanand indisponibilizate, potrivit dispozitiilor art.148 alin.(9) din Codul de procedura fiscala, pana la incetarea executarii silite, asa cum este reglementata de art.144 alin. (4) din acelasi act normativ, respectiv in cazul in care s-au stins integral obligatiile fiscale prevazute in titlul executoriu, inclusiv obligatiile de plata accesorii, cheltuielile de executare si orice alte sume stabilite in sarcina debitorului, potrivit legii, in cazul in care a fost desfiintat titlul executoriu, precum si in alte cazuri prevazute de lege".


Prin proiectul-pilot demarat anul trecut de ANAF, privind recuperarea arieratelor fiscale la contribuabilii mijlocii din Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, s-a dorit  sprijinirea si incurajarea contribuabililor sa obtina inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante, in vederea diminuarii volumului acestora, explica Money.ro.
 


Prin urmare, in acelasi an,  au fost aprobate 6.794 cereri pentru esalonarea la plata a obligatiilor bugetare restante, in suma de 1,51 miliarde lei, in crestere cu 33,1% fata de anul 2013, cand au fost 5.105 cereri pentru suma de 1,6 milioane lei.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X