email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi prevederi privind serviciile medicale in favoarea salariatilor. Modificari Codul fiscal Partea I

servicii medicaleabonamente medicaleangajator400 eurocodul fiscal

Prin Legea 177/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 584 din 24 iulie 2017 au fost aduse schimbari importante regimului fiscal al serviciilor medicale in favoarea salariatilor. Modificarile vizeaza atat serviciile medicale suportate de angajati cat si serviciile medicale suportate de angajator pentru angajatii proprii.

In ceea ce priveste serviciile medicale suportate de angajator, conform modificarilor aduse art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017 serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii nu reprezinta avantaj de natura salariala si nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii daca acestea, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat.

Pana la aceasta data, in situatia in care angajatorul suporta contravaloarea serviciilor medicale pentru salariatii sai aceasta reprezenta avantaj de natura salariala fiind considerate neimpozabile doar primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
Pentru determinarea impozitului pe profit aceste cheltuieli cu serviciile medicale sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste serviciile medicale suportate de angajati, incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, pe langa asigurarile voluntare de sanatate, persoanele fizice care obtin venituri din salarii la locul unde se afla functia de baza pot sa deduca la plata impozitului pe salarii si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de acestia, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.

Prin Legea 177/2017 s-au adus completari art. 78 alin. (2) lit. a) pct. (iv) astfel ca, incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017 salariatii vor putea sa deduca, in limita de 400 euro/an/persoana si primele de asigurare/serviciile medicale furnizate oricarei persoane aflate in intretinerea lor.  In acest sens, persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 300 lei lunar, cu exceptia:

  • burselor primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat; 
  • premiilor obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice/paralimpice; 
  • premiilor si altor drepturi sub forma de cazare, masa, transport si altele asemenea, obtinute de elevi si studenti in cadrul competitiilor interne si internationale, inclusiv elevi si studenti nerezidenti in cadrul competitiilor desfasurate in Romania; 
  • prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Asadar, incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017 persoanele fizice care obtin venituri din salarii la locul unde se afla functia de baza pot sa deduca la plata impozitului pe salarii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro:

  • asigurarile voluntare de sanatate care vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, suportate de salariat, si 
  • serviciile medicale furnizate sub forma de abonament care vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, suportate de salariati,.

Atentie! Atat in cazul abonamentelor/primelor de asigurare suportate de angajator cat si in cazul celor suportate de salariati limita de 400 de euro/an nu se aplica separat pentru asigurari voluntare de sanatate si servicii medicale. Daca un salariat are atat o asigurare voluntara de sanatate cat si un abonament de servicii medicale sumele platite pentru acestea impreuna nu trebuie sa depaseasca 400 euro/an. 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
servicii medicaleabonamente medicaleangajator400 eurocodul fiscal


Data aparitiei: 26 Iulie 2017

Votati articolul "Noi prevederi privind serviciile medicale in favoarea salariatilor. Modificari Codul fiscal Partea I":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X