email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid Split TVA 2017. Cum va functiona sistemul de plata defalcata TVA

cont de tvacodul de tvaplata defalcatasistemul de plata tva

Am reunit intr-un nou dosar toate acele noutati importante cu privire la split TVA, programate sa se aplice incepand din toamna acestui an. Cu toate acestea, vorbim de modificari extrem de criticate de mediul de afaceri in ce priveste sistemul de split TVA sau plata defalcata TVA si de schimbari care vor face ca de la un sistem de impozitare prietenos, Romania sa treaca la cel mai agresiv mod de impozitare din Uniunea Europeana. 
 

Recomandarea noastra: OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA sau split TVA 2017

 

Cititi si: Informare MFP privind plata defalcata TVA si OG 23/2017. Cele mai arzatoare intrebari despre SPLIT TVA primesc raspuns!


ULTIMA ORA! Actualizare august 2017: Oficial: Plata defalcata a TVA, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Facilitati pentru firmele care opteaza pentru split TVA de la 1 octombrie

 

Atentie! Optiunea de aplicare Split TVA este definitiva si nu se poate renunta la ea!


Conform OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA sau split TVA se va aplica obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018, insa persoanele impozabile pot opta pentru aplicarea acestui mecanism incepand cu 01 octombrie 2017.

Asadar, sistemul este optional in perioada 1 octombrie 2017-31 decembrie 2017 si obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018.
Persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 trebuie sa notifice organul fiscal in acest sens.

ANAF a publicat pe pagina oficiala, la rubrica Transparenta decizionala, un Proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularului (086) "Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA". Prin acest formular persoanele impozabile isi pot exprima optiunea de a aplica mecanismul de plata defalcata a TVA, pana la data de 31 decembrie 2017. Conform proiectului, formularul se întocmeºte în doua exemplare. Un exemplar semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin posta, cu confirmare de primire.

Cititi mai multe aici >>

 

SPLIT TVA: 3 raspunsuri despre incasarile in numerar, plata defalcata pentru firmele care aplica TVA la incasare si recuperarea TVA-ului


In contextul modificarilor anuntate privind Split TVA, am adresat unuia dintre consultantii nostri unele dintre cele mai arzatoare intrebari si subiecte despre care ne-ati transmis ca ati dori sa aflati mai multe detalii. Regasiti mai jos primele raspunsuri dintr-o serie pe care o vom continua cu alte cateva articole. 


1. Cum se va proceda cu numerarul care trebuie depus in contul de TVA sau cu incasarile in numerar?

Potrivit art 15 alin (2) din Ordonanta 23/2017 privind plata defalcate a TVA:
"Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi. In cazul institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, TVA aferenta contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii incasate in numerar se transfera integral in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare.

Asadar, firmele care incaseaza in numerar au obligatia sa depuna in numerar sau sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi.

Cititi continuarea aici >>> 


 

Informare MFP privind plata defalcata TVA si OG 23/2017. 18 intrebari arzatoare primesc raspuns!


Ministerul Finantelor publice a transmis un comunicat oficial prin care aduce explicatii suplimentare privind OG 23/2017 si plata defalcata a TVA. Va reamintim ca Ordonanta nr. 23/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 706/2017 si am scris despre acest subiect aici. 


Iata ce anunta Ministerul de Finantele pe tema OG 23/2017 - Plata defalcata a TVA sau split TVA:

1. Care sunt regulile fiscale in domeniul TVA pe care le modifica mecanismul platii defalcate a TVA?

Mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba nicio regula fiscala in domeniul TVA. Nu se modifica regulile de exigibilitate a TVA, de inscriere a operatiunilor in decontul de TVA, nu se impun obligatii suplimentare de raportare etc.

2. Care sunt facilitatile care sunt oferite persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017?
Pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 au fost prevazute urmatoarele facilitati:

• anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii;
• reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017.

3. Cine trebuie sa aiba cont de TVA?

Cititi mai multe aici >>>

 


Ce presupune mecanismul de plata defalcata TVA sau split TVA?

Sa vedem insa ce presupune mecanismul privind plata defalcata a TVA:

-  Deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile, inclusiv institutii publice, inregistrate in scopuri de TVA, la institutii de credit si/sau unitati ale Trezoreriei Statului. in cazul conturilor de TVA deschise la unitati ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora si comisioanele aferente oricaror operatiuni in legatura cu acestea, se suporta de la bugetul Trezoreriei Statului, fara a fi percepute de la titularii de cont. Totodata, extrasele conturilor de TVA deschise la unitati ale Trezoreriei Statului, vor fi puse gratuit la dispozitia titularilor de cont si in format electronic.

- Plata de catre beneficiari - institutii publice, persoane impozabile, cu exceptia persoanelor fizice neinregistrate si care nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, a TVA aferente operatiunilor taxabile in contul distrinct de TVA al furnizorului/prestatorului

Continuarea aici >>>

 

Plata defalcata a TVA - care este efectul asupra cresterii gradului de colectare la buget?

Fortat sa faca "vraji" pentru cresterea gradului de colectare a TVA la buget, guvernul vine cu un nou subiect "hot": proiectul de Ordonanta prin care se doreste implementarea unui nou sistem de plata defalcata a TVA. S-au spus deja multe pe marginea acestui subiect, cum functioneaza, cine il aplica, ce penalitati ne asteapta daca nu ne conformam. intrebarea care ramane, totusi, este cum ne ajuta plata defalcata? Mai precis, care este efectul, in cifre, asupra cresterii gradului de colectare a TVA la buget? Care ar fi "rasplata" pentru un astfel de efort de implementare? Adica, merita sau nu sa ne apucam sa angajam costuri semnificative pentru schimbarea sistemelor informatice, personal suplimentar pentru a putea urmari (zilnic) incasarile si platile in conturile distincte? 

Evident ca acest mecansim este "promovat" ca o masura de combatere a evaziunii fiscale si fraudei prin cresterea conformarii voluntare si gradului de colectare a TVA. Se pare ca "evazionistii" declara, totusi, TVA, dar nu il mai platesc! (De aici, diferenta foarte mare intre TVA colectata si TVA efectiv incasata de bugetul statului.) si, iata cum, peste noapte (nimic nou!) am gasit metoda cea mai buna sa ii facem sa si plateasca. Sistemul de plata defalcata a TVA! 

Continuarea aici.

 

Plata defalcata a TVA inseamna pedepsirea contribuabililor corecti

Sistemul propus de Guvern pentru plata defalcata a TVA nu respecta reglementarile europene deoarece nu s-a obtinut o autorizare specifica de la Consiliul European pentru o derogare de la Directiva de TVA privind plata acestei taxe. Explicatia a fost transmisa printr-un anunt facut de Ioana Iorgulescu, director executiv, Departamentul de asistenta fiscala si juridica, EY Romania.

''Contrar celor sustinute in Nota de fundamentare, implementarea acestui mecanism incalca prevederile comunitare, in primul rand prin neobtinerea unei autorizari specifice de la Consiliul European pentru o derogare de la Directiva de TVA privind plata TVA. 

Continuarea aici. 

 

Firmele scapa de criteriile ANAF si reprimesc din oficiu codul de TVA anulat

ANAF atrage atentia asupra noilor prevederi referitoare la reprimirea din oficiu a codului de TVA anulat. Va reamintim pe aceasta cale ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.584/ 21.07.2017 a fost publicata Legea nr.177/ 2017 privind aprobarea OUG nr.3/ 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/ 2015 privind Codul fiscal, in vigoare de la 24 iulie 2017. 

Documentul aduce completari procedurii de inregistrare in scopuri de TVA, in sensul in care agentii economici isi vor recapata codul de TVA dupa ce vor indrepta situatia care a generat risc fiscal ridicat, fara sa mai treaca prin filtrul criteriilor stabilite de ANAF privind analiza de risc.

CE SE MODIFICA DE LA 1 OCTOMBRIE!

Continuarea aici. 


Un cont de TVA separat e o masura controversata in UE. Cum risca firmele sa fie afectate

Obisnuiti deja cu noianul de masuri fiscale ivite peste noapte sau in zori de zi, iata ca obligatia de a deschide un cont separat de TVA se inscrie cu succes in lista lunga a unor masuri care doar anul acesta au zgaltait puternic nervii mediului de afaceri. 

Recent, Guvernul a anuntat o masura noua in domeniul TVA: obligatia firmelor de a-si deschide un cont separat de TVA din care sa nu poata retrage bani, ci doar sa primeasca. Se doreste impunerea sistemului Split VAT care sa elimine situatiile in care furnizorii sau prestatorii "uita" sa mai achite catre stat TVA-ul datorat. 

Continuarea aici. 

 

Firmele, obligate sa-si deschida cont de TVA, de la 1 octombrie. Ce amenzi se vor da

Firmele inregistrate in scopuri de TVA vor fi obligate, ca de la 1 octombrie 2017, sa-si deschida un cont de TVA sau un cont destinat platii taxei pe valoare adaugata (TVA). Anuntul a fost facut recent printr-un nou proiect de ordonanta emis de Ministerul de Finante. Odata cu noul proiect se doreste implementarea in tara noastra a sistemului Split VAT.

Ce presupune noul cont de TVA?

Conform proiectului amintit, firma nu va putea retrage bani din contul de TVA, acesta fiind utilizat doar pentru a primi sumele din partea clientilor. Atentie! Firmele care nu respecta noile obligatii de plata a TVA prin acest sistem care urmeaza sa fie implementat vor fi sanctionate aspru! Vedeti mai jos amenzile incluse in proiect. 

Continuarea aici. 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cont de tvacodul de tvaplata defalcatasistemul de plata tva


Data aparitiei: 17 August 2017
Ultima actualizare: 13 Septembrie 2017

Votati articolul "Ghid Split TVA 2017. Cum va functiona sistemul de plata defalcata TVA":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X