email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitia unui teren. Ce implicatii TVA sunt?

Achizitia unui teren. Ce implicatii TVA sunt?
tvataxare inversafacturacod fiscal

Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei persoane care a achizitionat un teren intravilan de la o persoana juridica cu cod valid de TVA. S-a emis o factura cu TVA de 19%, iar pe factura nu se specifica taxare inversa. Intrebarea este cum se inregistreaza pe factura din punct de vedere al TVA?
 

Iata raspunsul specialistului!


 Faptul ca terenul este intravilan este irelevant pentru stabilirea tratamentului corect al terenului din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata. Relevant este daca terenul in cauza este un teren construibil sau nu. Aceasta deoarece , potrivit art. 292 alin. (2) lit f) din Codul fiscal, prin exceptie, scutirea de TVA nu se aplica pentru livrarea de terenuri construibile. Teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare. Astfel, vanzarea unui teren construibil reprezinta, din punct de vedere TVA, o operatiune taxabila prin efectul legii, pentru care se colecteaza, in principiu, TVA.

Insa, la art. 331 se stipuleaza ca, pentru anumite operatiuni se aplica masuri de simplificare (taxare inversa), inclusiv pentru terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune (art. 331 alin. 2 lit. g).
Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 (inregistrare normala in scop TVA).

Taxarea inversa prevazuta la art. 331 din Codul fiscal reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul si beneficiarul livrarii, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Aceasta modalitate de simplificare a platii taxei se realizeaza prin emiterea de facturi in care furnizorul/prestatorul nu inscrie taxa aferenta ( ase vedea alin. (3) al art. 331), inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculata de beneficiar si inregistrata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Furnizorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor. Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.
Potrivit alin. (4) al aceluiasi art. 331, de aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atat furnizorii, cat si beneficiarii. Prin normele metodologice se stabilesc responsabilitatile partilor implicate in situatia in care nu s-a aplicat taxare inversa.

Important! Alin. (4) din Normele Metodologice date in aplicarea art. 331 din Codul Fiscal precizeaza ca in cazul neaplicarii taxarii inverse prevazute de lege, respectiv in situatia in care furnizorul/prestatorul emite o factura cu TVA pentru operatiunile prevazute la art. 331 alin. (2) din Codul fiscal si nu inscrie mentiunea taxare inversa in respectiva factura, iar beneficiarul deduce taxa inscrisa in factura, acesta isi pierde dreptul de deducere pentru achizitia respectiva de bunuri sau servicii deoarece conditiile de fond privind taxarea inversa nu au fost respectate si factura a fost intocmita in mod eronat. Aceste prevederi se aplica si in situatia in care indreptarea respectivei erori nu este posibila din cauza falimentului furnizorului/prestatorului.

In consecinta, daca furnizorul este inregistrat ca platitor TVA ( si nu are codul de TVA anulat, caz in care nu ar mai fi indeplinita conditia pentru aplicarea masurilor de simplificare), societatea dvs. este inregistrata ca platitor TVA, terenul este unul construibil, atunci factura ar fi trebuit sa fie emisa fara TVA, cu specificarea pe factura a aplicarii masurilor de simplificare prevazute de art. 331 din Codul Fiscal. Daca toate conditiile de mai sus sunt indeplinite va recomandam sa solicitati furnizorului stornarea facturii (cu TVA) si emiterea unei facturi corecte (fara TVA; masuri de simplificare). In cazul in care furnizorul refuza stornarea facturii emisa eronat nu veti putea sa deduceti TVA pentru aceasta achizitie.

Nota: Solutia de mai sus se aplica pentru cazul in care faptul generator de taxa a intervenit dupa data de 01.01.2016. In situatia in care faptul generator a intervenit inainte de 1 ianuarie 2016 inclusiv, nu se aplica taxare inversa daca factura este emisa dupa 1 ianuarie 2016 sau daca pretul se plateste in rate si dupa aceasta data.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvataxare inversafacturacod fiscal


Data aparitiei: 17 Septembrie 2018

Votati articolul "Achizitia unui teren. Ce implicatii TVA sunt?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X