Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitia unui teren. Ce implicatii TVA sunt?

Data aparitiei: 17 Septembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitia unui teren. Ce implicatii TVA sunt?
tvataxare inversafacturacod fiscal

Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei persoane care a achizitionat un teren intravilan de la o persoana juridica cu cod valid de TVA. S-a emis o factura cu TVA de 19%, iar pe factura nu se specifica taxare inversa. Intrebarea este cum se inregistreaza pe factura din punct de vedere al TVA?
 

Iata raspunsul specialistului!


 Faptul ca terenul este intravilan este irelevant pentru stabilirea tratamentului corect al terenului din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata. Relevant este daca terenul in cauza este un teren construibil sau nu. Aceasta deoarece , potrivit art. 292 alin. (2) lit f) din Codul fiscal, prin exceptie, scutirea de TVA nu se aplica pentru livrarea de terenuri construibile. Teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare. Astfel, vanzarea unui teren construibil reprezinta, din punct de vedere TVA, o operatiune taxabila prin efectul legii, pentru care se colecteaza, in principiu, TVA.

Insa, la art. 331 se stipuleaza ca, pentru anumite operatiuni se aplica masuri de simplificare (taxare inversa), inclusiv pentru terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune (art. 331 alin. 2 lit. g).
Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 (inregistrare normala in scop TVA).

Taxarea inversa prevazuta la art. 331 din Codul fiscal reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul si beneficiarul livrarii, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Aceasta modalitate de simplificare a platii taxei se realizeaza prin emiterea de facturi in care furnizorul/prestatorul nu inscrie taxa aferenta ( ase vedea alin. (3) al art. 331), inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculata de beneficiar si inregistrata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Furnizorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor. Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.
Potrivit alin. (4) al aceluiasi art. 331, de aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atat furnizorii, cat si beneficiarii. Prin normele metodologice se stabilesc responsabilitatile partilor implicate in situatia in care nu s-a aplicat taxare inversa.

Important! Alin. (4) din Normele Metodologice date in aplicarea art. 331 din Codul Fiscal precizeaza ca in cazul neaplicarii taxarii inverse prevazute de lege, respectiv in situatia in care furnizorul/prestatorul emite o factura cu TVA pentru operatiunile prevazute la art. 331 alin. (2) din Codul fiscal si nu inscrie mentiunea taxare inversa in respectiva factura, iar beneficiarul deduce taxa inscrisa in factura, acesta isi pierde dreptul de deducere pentru achizitia respectiva de bunuri sau servicii deoarece conditiile de fond privind taxarea inversa nu au fost respectate si factura a fost intocmita in mod eronat. Aceste prevederi se aplica si in situatia in care indreptarea respectivei erori nu este posibila din cauza falimentului furnizorului/prestatorului.

In consecinta, daca furnizorul este inregistrat ca platitor TVA ( si nu are codul de TVA anulat, caz in care nu ar mai fi indeplinita conditia pentru aplicarea masurilor de simplificare), societatea dvs. este inregistrata ca platitor TVA, terenul este unul construibil, atunci factura ar fi trebuit sa fie emisa fara TVA, cu specificarea pe factura a aplicarii masurilor de simplificare prevazute de art. 331 din Codul Fiscal. Daca toate conditiile de mai sus sunt indeplinite va recomandam sa solicitati furnizorului stornarea facturii (cu TVA) si emiterea unei facturi corecte (fara TVA; masuri de simplificare). In cazul in care furnizorul refuza stornarea facturii emisa eronat nu veti putea sa deduceti TVA pentru aceasta achizitie.

Nota: Solutia de mai sus se aplica pentru cazul in care faptul generator de taxa a intervenit dupa data de 01.01.2016. In situatia in care faptul generator a intervenit inainte de 1 ianuarie 2016 inclusiv, nu se aplica taxare inversa daca factura este emisa dupa 1 ianuarie 2016 sau daca pretul se plateste in rate si dupa aceasta data.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X