email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul contabil al returului de marfa

tratament contabilreconciliere soldretur marfabilantOMFP 3055/2009reglemengari contabile


Va amintim ca returul de marfa de la un client /catre un furnizor este tratat sumar, din punct de vedere contabil, in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , la punctul 188 alin. (3) si (4).

Prevederile celor doua alineate sunt:

"(3) In cazul marfurilor returnate de clienti in acelasi exercitiu financiar in care a avut loc operatiunea de vanzare, se corecteaza conturile 411 «Clienti», 707 «Venituri din vanzarea marfurilor», 607 «Cheltuieli privind marfurile» si 371 «Marfuri», in cazul in care marfurile returnate se refera la o vanzare efectuata in exercitiul financiar precedent, corectia se inregistreaza la data bilantului in contul 418 «Clienti - facturi de intocmit», respectiv contul 408 «Furnizori - facturi nesosite» si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului. Tratamentul TVA in aceste situatii este
cel prevazut de legislatia in domeniu.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica si in cazul returului de produse finite vandute, corectandu-se conturile corespunzatoare, respectiv 701 «Venituri din vanzarea produselor finite», 711 «Venituri aferente costurilor stocurilor de produse» si 345 «Produse finite»."
 
A.  "retur marfa de la client "
Conform alin. (3), daca returul are loc in acelasi an in care a avut loc vinzarea, atunci acesta se va inregistra in anul respectiv, prin aceeasi formula ca si livrarea si descarcarea de gestiune, dar cu sumele in rosu (cu minus).
 
Daca returul de la client are loc in anul urmator celui in care s-a facut livrarea si daca la data bilantului (pina la depunerea acestuia) se cunosc aceste informatii, atunci, in anul pentru care se intocmeste bilantul (anul in care a avut loc livrarea), returul de marfa se va inregistra astfel:

- in decembrie:
418 = 707 - cu minus
418 = 4428 - cu minus
In ceea ce priveste inregistrarea in decembrie a descarcarii gestiunii aferenta returului de marfa, putem avea urmatoarele abordari:
1) 607 = 371 - cu minus
iar pe listele de inventariere sau printr-o anexa la acestea se va face o reconciliere a stocului de marfa, respectiv: (sold marfa conform inventar din listele de inventar plus marfa intrata prin retur cu Factura nr. ... din data de ... - numai contabil) = sold marfa conform balanei (sold 371 la 31.12). In cadrul reconcilierii se face mentiunea ca este intocmita conform punctului 188 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
2) 607 = 327 - cu minus - fortata, deoarece la Functiunea conturilor din Reglementarile contabile nu apare aceasta inregistrare.
In felul acesta, contul 327 "Marfuri in curs de aprovizionare" va avea sold debitor (cum este corect) si va reflecta marfa care va sosi ulterior.
Pentru acest cont de stoc nu trebuie intocmite liste de inventariere, deoarece nu exista stoc faptic evidentiat cu ajutorul acestui cont, ci numai valoric.
 
- in ianuarie:
4111 = 418 - in rosu toata suma din factura de retur
4428 = 4427 - in rosu cu suma TVA colectata din factura de retur
Pentru descarcarea gestiunii, consideram fiecare din cele doua abordari prevazute pentru luna decembrie:
1) in acest caz, in ianuarie nu se mai inregistreaza nimic
2) 327 = 371 - cu suma in minus - situatie in care se va egaliza stocul faptic cu cel contabil.
 
B. "aceeasi situatie pentru retur marfa catre furnizor, in ianuarie pentru factura din decembrie"
 
- in decembrie:
371 = 408 - cu suma in rosu
4428 = 408 - cu suma in rosu
La listele de inventariere intocmite la 31.12 se va calcula (anexa) o reconciliere intre stocul faptic si cel scriptic, astfel: (sold faptic conform liste inventar minus marfa iesita prin retur cu Factura nr. .... din data de ....) = sold contabil conform 371 din balanta la 31.12. In cadrul reconcilierii se face mentiunea ca este intocmita conform punctului 188 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
 
- in ianuarie:
401 = 408 - cu minus
4426 = 4428 - cu minus
 
C. " In CD-ul respectiv ..."
1. Returul de marfa primit de la client in anul urmator celui in care a avut loc livrarea trebuie sa afecteze cifra de afaceri si cheltuiala anului in care a avut loc livrarea (operatunea de baza), pentru respectarea principiului independentei exercitiului, evidentiat la punctul 42 din reglementari, conform caruia "Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.

Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor,
respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.)".
 
Asa cum am prezentat la literele A si B, in anul in care se inregistreaza returul se va calcula o reconciliere a stocului de marfa din listele de inventariere cu marfa intrata prin retur in anul urmator, pentru a fi egal cu stocul de marfa din balanta de la 31.12.
 
2. In decembrie, pentru evidentierea returului de marfa de la clienti si catre furnizori, pentru evidenta creantelor si datoriilor rezultate din aceasta operatiune de retur, se utilizeaza aceste conturi (418 si, respectiv, 408), deoarece factura va fi evidentiata prin contul 4111 si 401 in anul urmator, in decembrie avind de-a face cu o factura nesosita.
 
3. Avand in vedere ca in luna decembrie trebuie inregistrat venitul cu minus rezultat din returul de marfa din ianuarie, evident ca rezultatul contabil al firmei se diminueaza, insa, conform alin. (3) al punctului 188, principiului independentei exercitiilor si principiului prudentei - literele a) - d) - returul trebuie sa afecteze anul in care s-a realizat operatiunea de baza, bineinteles, daca la data bilantului se cunoaste acest lucru.

Daca returul are loc dupa ce s-a depus bilantul pentru anul precedent, atunci acesta se va inregistra in luna in care a avut loc prin articole contabile normale: 4111 = 707 - cu minus; 4111 = 4427 - cu minus; 607 = 371 - cu minus, fara a se afecta anul precedent, deoarece, pina la data depunerii bilantului, acest lucru nu era cunoscut.
 
Facem urmatoarea remarca: reconcilierea soldului de marfa, din luna decembrie, dintre cel faptic, din listele de inventar, si cel scriptic, din contabilitate, rezultat in urma inregistrarii returului, nu este reglementat de nici o legislatie, insa acest lucru se face pe baza rationamentului profesional.




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tratament contabilreconciliere soldretur marfabilantOMFP 3055/2009reglemengari contabile


Data aparitiei: 12 Septembrie 2012

Votati articolul "Tratamentul contabil al returului de marfa":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X