Tranzactiile de refacturare implica un anumit regim de TVA, stabilit in functie de mai multe conditii.
Pentru a putea aduce lamuriri asupra modului in care se stabileste cota de TVA, vom analiza cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA si membra a unei asociatii non-profit din Austria, care primeste o factura de la aceasta asociatie, reprezentand cotizatia datorata pe 1 an de zile.
Aceasta cotizatie este refacturata unei alte societati comerciale din Romania platitoare de TVA, care la randul ei o refactureaza mai departe unei societati afiliate din grup. Tocmai in acest context vom stabili regimul TVA (cota aplicata) in cadrul tranzactiilor de refacturare, la fiecare din societatile implicate.
Mentionam ca plata unei cotizatii anuale de membru inscris in cadrul unei asociatii profesionale nu se incadreaza in categoria achizitiilor impozabile in Romania in situatia in care plata acesteia nu reprezinta in fapt contravaloarea unui serviciu din sfera de aplicare a TVA prestat de catre o persoana impozabila din Austria.
Din acest motiv, operatiunea este scutita fara drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal "(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa: ……k) prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta;".
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Valoarea cotizatiei facturate de asociatia non-profit din Austria se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile". Avand in vedere ca operatiunea respectiva nu este impozabila in Romania si factura este emisa de catre o persoana neimpozabila, valoarea cotizatiei facturate de catre asociatia din Austria nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES.
Prin refacturare, consider ca se modifica incadrarea operatiunii din operatiune scutita fara drept de deducere de natura cotizatiei in operatiune taxabila de natura prestarilor de servicii efectuate de catre un prestator persoana impozabila in beneficiul unei alte persoane impozabile. In acest caz, la prima refacturare, operatiunea este taxabila in Romania deoarece poate fi considerata fie o prestare de servicii fie o componenta a unei prestari de servicii. La cea de a doua refacturare catre o societate din grup, operatiunea isi pastreaza caracteristicile unei prestari de servicii iar prestatorul din Romania considera serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiarul din grup daca acesta este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat membru. In acest caz, se considera ca societatea din Romania realizeaza o prestare intracomunitara de servicii. Daca beneficiarul este stabilit pe teritoriul Romaniei, la a doua refacturare, operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea cotei TVA de 24%, similar primei refacturari.
Practic, in ambele situatii de refacturare se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul care utilizeaza serviciul respectiv.
Prevederile articolului 133 alin. 2 din Codul fiscal se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca pentru stabilirea locului prestarii serviciilor conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, se are in vedere notiunea de persoana impozabila, definita d.p.d.v. al TVA " Pentru stabilirea locului prestarii serviciilor potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, se are in vedere notiunea de persoana impozabila, astfel cum este aceasta definita din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.".
Definitia acestei notiuni se regaseste in Codul fiscal la art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1), punctul 18. Astfel, persoana impozabila este persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica si orice entitate care desfasoara o activitate economica.
Sursa: PortalContabilitate.ro