De la limita actuala de 65.000 euro, plafonul pentru microintreprinderi s-ar putea reduce pana la 220.000 lei (aproximativ 50.000 euro). Astfel, se reduce nivelul pe care firmele vor trebui sa il depaseasca pentru a trece la plata impozitului pe profit.
Un nou proiect de lege ar putea modifica astfel prevederile aferente plafonului amintit, modificand totodata si conditiile de incadrare in categoria microintreprinderilor. Prin urmare, daca modificarile propuse vor fi aprobate, vor intra in acest regim si firmele care inregistreaza cel mult 20% dn venituri din activitati de consultanta si management, informeaza Gandul.
In ce priveste plafonul, va reamintim ca incepand cu data de 1 februarie a.c., firmele care inregistreaza venituri care nu depasesc 65.000 euro, sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit.
De la 1 iunie au fost aplicate noi modificari prin care regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minim 25.000 de euro.
Actualmente, normele fiscale stabilesc ca nu pot fi incadrate in categoria microintreprinderilor firmele care obtin venituri din consultanta sau mangement, urmand sa fie facute modificari dupa cum urmeaza:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 220.000 lei sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20 % inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit.
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv".
In plus, informeaza sursa citata, veniturile din subventii ar putea sa nu mai faca parte din sfera veniturilor impozabile ale microintreprinderilor.