Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Valoarea contabila neta. Cum raportam in cazul unei reevaluari?

Data actualizarii: 17 Octombrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impozitevaloarea contabila netareevaluaremijloace fixeimpozit pe profit


Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca in cazul unei reevaluari, rezultatul reevaluarii, cresterea sau descresterea se raporteaza la valoarea contabila neta, urmarind totodata si ce reprezinta, din punct de vedere fiscal, valoarea contabila neta.

In intelesul Reglementarii contabile conforma cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobata prin OMFP 3055/2009, valoarea neta contabila a unui activ este valoarea la care acesta este recunoscut dupa ce se deduc amortizarea acumulata, pentru activele amortizabile si ajustarile acumulate din depreciere sau pierdere de valoare (pgf. 54, alin.2).

Din punct de vedere fiscal exista un termen "echivalent" si anume "Valoarea fiscala ramasa neamortizata" a mijlocului fix.

Daca valoarea de intrare contabila a unui mijloc fix este egala cu valoarea de intrare fiscala a acestuia si se aplica acelasi regim de amortizare, pe aceeasi perioada de timp si se opereaza concomitent aceleasi ajustari de valoare si din punct de vedere contabil si din punct de vedere fiscal, atunci valoarea neta contabila este egala cu valoarea fiscala neamortizata pentru acel mijloc fix.

Acest lucru se intampla in firmele in care exista un singur registru al mijloacelor fixe folosit atat pentru inregistrarea in contabilitate a amortizarii contabile cat si pentru calcularea deducerilor fiscale de amortizare la calculul impozitului pe profit.

De regula sunt doua registre ale mijloacelor fixe astfel:

-          Registrul contabil al mijloacelor fixe care prin deprecierea contabila (calculata potrivit prevederilor de la pgf. 110 – 115 din Reglementarea contabila conforma cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobata prin OMFP 3055/2009) reflecta modul cum activele imobilizate isi transfera valoarea in bunurile si serviciile la a caror producere participa;

-          Registrul fiscal al mijloacelor fixe care prin amortizarea fiscala (calculata potrivit prevederilor art. 24 din Codul fiscal) permite obtinerea unor deduceri cat mai mari la calculul impozitului pe profit.

Valoarea contabila neta este valoarea reala, patrimoniala, a unui activ imobilizat si de aceea reevaluarea lui pleaca de la aceasta valoare. Ea nu poate fi apreciata "din punct de vedere fiscal" decat atat timp cat este identica cu valoarea fiscala neamortizata pentru acel mijloc fix.

Valoarea fiscala neamortizata este partea din valoarea de intrare a mijlocului fix ramasa de dedus la calculul impozitului pe profit.

Sursa: PortalContabilitate.ro





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X