email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii declarative are un ONG?

Ce obligatii declarative are un ONG?
declaratiiONGplatitor TVAinchidere exercitiuimpozit pe profitdeclaratia 392

Obligatiile declarative ale unui ONG difera fata de cele ale unei societati comerciale care desfasoara o activitate economica si care obtine profit din activitatile derulate. 

Asociatiile si fundatiile depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit legislatiei in vigoare. In formularul 101, veniturile neimpozabile, precum si cheltuielile aferente acestora, se inscriu la randul 20, respectiv la randul 32.
Formularul 101 se transmite prin mijloace electronice detransmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Semnarea declaratiei se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile legii.

Alte obligatii declarative

In functie de specificul activitatii, precum si tinand cont de relatiile contractuale cu persoanele fizice, fundatiile, asociatiile au obligatia completarii si depunerii declaratiilor fiscale, ca de exemplu:

– in cazul in care asociatia, fundatia sau federatia are angajati cu contract de munca, acestea, in calitate de platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor, au obligatia completarii si depunerii formularului 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate;

– daca asociatia, fundatia sau federatia are o relatie contractuala cu o persoana fizica careia ii plateste venituri ca fiind calificate din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, atunci enitatea are obligatia completarii si depunerii formularului 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pevenit si evidenta nominala a persoanelor asigurate;



– daca asociatia, fundatia sau federatia are relatii contractuale cu o persoana fizica prestatoare de servicii, care nu este persoana fizica autorizata, respectiv nu este inregistrata fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitatide productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II „Venituri din activitati independente” din lege, atunci entitatea are obligatia completarii si depunerii formularului 100 – Declaratie privind obligatiile de pla-ta la bugetul de stat, precum si a formularului 205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, impozitul astfel declarat reprezentand impozit aferent veniturilor din alte surse;

– formularul 091 Declaratie de inregistrare in scopuri deTVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii;

– formularul 300 „Decont de taxape valoarea adaugata”;

– formularul 301 „Decont special de taxape valoarea adaugata;

– formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”, in functie deperioada fiscala – luna sau trimestru;

- formularul 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”.

Monitorul Contabil este o publicatia de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Profita acum de oferta speciala care vizeaza toti contabilii care-si doresc o activitate exemplara in fiecare zi a anului!

Studiu de caz

O asociatie non profit are venituri din sponsorizari 15.000 lei si cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile 11.034 lei.
Cum se completeaza si ce termen de depunere are D 101? Care este termenul de depunere a bilantului? Asociatia este infiintata la Judecatorie si nu are cod CAEN. Cum va depune D101?

Raspuns: Potrivit art.15 alin.(3)din Codul fiscal:
,,In cazul organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, pentru calculul rezultatului fiscal sunt neimpozabile si alte venituri realizate, pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile prevazute la alin. (2).
Aceste organizatii datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil care corespunde veniturilor, altele decat cele considerate venituri neimpozabile, potrivit alin. (2) sau potrivit prezentului alineat, asupra careia se aplica cota prevazuta la art. 17 sau 18, dupa caz”.
Conform art.15 alin.(2) din Codul fiscal:
In cazul organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, la calculul rezultatului fiscal, urmatoarele tipuri de venituri sunt venituri neimpozabile:
(....)
e) donatiile, precum si banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat;
(....)
Prin urmare, sumele primite drept sponsorizari sunt neimpozabile la calculul rezultatului fiscal.

Mod de completare D 101

Cadrul legal:

Ordinul ANAF nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”si 120 „Decont privind accizele”
,,Contribuabilii prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile,respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II «Impozitul pe profit»din acelasi act normativ”.
La rd.20 se inscriu „alte venituri neimpozabile”, iar la rd.32 din D 101 se evidentiaza ,,alte cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile”.
Intrucat ONG nu desfasoara activitate economica, in rubrica „CAEN”se va trece codul CAEN prevazut in Ordinul INS nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilordin economia nationala, corespunzator domeniului activitatii non profit a asociatiei respective.

Termen depunere D 101

Cadrul legal: Ordonanta de urgenta nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative
Potrivit art.I alin.(13) din O.U.G. nr.153/2020:
Pe perioada aplicarii prevederilor prezentului articol, termenele pentru depunerea declaratiilor si pentru plata impozitului sunt urmatoarele:
a) pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prinderogare de la prevederile art. 41 si 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitulpe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anuluifiscal modificat.
Depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit in cazul ONG-urilor este reglementata de art. 41 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal.
Prin urmare, termenul de depunere a D101 este data de 25.06.2023.

Termen depunere situatii financiare anuale

Cadrul legal: Ordinul MF nr. 4.268/2022 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Fi-nantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile
Capitol III. Termenul de depunere a situatiilor financiareanuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor

3.1.
(1) Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt urmatoarele:
a) pentru societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare,150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;

b) pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 alin. (1) –(3) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Asadar, termenul de depunere a situatiilor financiare anuale aferente anului 2022 este data de 2 mai 2023 (120 de zile de la incheierea exercitiului financiar).

 

Foto: pixabay.com

 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratiiONGplatitor TVAinchidere exercitiuimpozit pe profitdeclaratia 392


Data aparitiei: 26 Iulie 2023

Votati articolul "Ce obligatii declarative are un ONG?":
Rating:

Nota: 4.09 din 5 din 22 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X