email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

150 de schimbari in 5 ani. Ati ghicit, e Codul fiscal! Care sunt aceste modificari?

Modificari Codul fiscal5 anicresterea TVimpozitul pe constructiile specialeimpozitul minimpenalitatilor


Codul fiscal pare sa fie, de departe, actul legislativ care a suferit cele mai multe schimbari de-a lungul timpului. Apogeul a fost insa atins in ultimii cinci ani cand, in total, Codul fiscal a suferit nu mai putin de 150 de modificari.

Acest demers al schimbarilor in sistemul ciupercilor de dupa ploaie s-a declansat dupa intrarea Romaniei in criza in anul 2009. Ziarul Adevarul noteaza ca din acel moment accentul a cazut pe colectarea veniturilor la buget, nu si pe sprijinirea firmelor:

"Statul asteapta incasari fiscale tot mai mari, dar nu-i sprijina (ba, dimpotriva) pe platitorii de taxe. Aceasta ar fi una dintre concluziile unui studiu realizat de avocatul Gabriel Biris, care arata ca din 2009 pana in 2014 Codul fiscal a suferit 155 de modificari. Numeric vorbind, 32 de modificari au fost calificate drept foarte proaste de catre autorul studiului si doar 9 schimbari au fost foarte bune".

Tot Gabriel Biris spune, pentru Adevarul, ca "nu poti compara raul facut prin cresterea TVA la 24% cu binele facut prin posibilitatea reportarii cheltuielilor cu sponsorizarile".



Au fost insa si situatii in care unele masuri au fost luate in favoarea firmelor, una dintre acestea, aminteste expertul citat de aceeasi publicatie, fiind ordonanta care face ca holdingurile sa fie exceptate de la impozitarea castigurilor de capital si care da posibilitatea grupurilor de firme sa-si optimizeze politicile contabile.

Printre alte modificari in bine se numara si "posibilitatea crearii de rezerve din reevaluare, introducerea in Codul fiscal a contributiilor sociale obligatorii, reglementarea statutului contribuabililor inactivi si, desigur, taxarea inversa la cereale", aminteste expertul.

Care au fost insa modificarile nefavorabile care se inscriu intr-un top al schimbarilor in rau? Cea mai proasta masura fiscala, anunta Adevarul in analiza facuta, pare sa fie cresterea TVA-ului de la 19% la 24% din iulie 2010. Pe locul doi se afla impozitul pe constructiile speciale, impozit despre care Gabriel Biris crede ca va afecta semnificativ investitiile si agricultura.

In acelasi top se afla introducerea penalitatilor de intarziere la plata obligatiilor fiscale, modificarea cursului valutar la care se calculeaza accizel si impozitul minim.

Niciun guvern nu pare sa fi fost capabil, in opinia expertului, sa fi intocmit si aplicat o strategie corenta pe cinci sau zece ani, iar cele mai multe masuri nu au facut decat sa influenteze negativ posibilitatea de dezvoltare a antreprenorilor romani, precum si interesul investitorilor straini pentru tara noastra.

Intr-un document de 28 de pagini veti regasi, prezentate pe scurt, toate modificarile suferite de Codul fiscal in ultimii cinci ani. Click aici pentru a descarca documentul!


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Modificari Codul fiscal5 anicresterea TVimpozitul pe constructiile specialeimpozitul minimpenalitatilor


Data aparitiei: 06 Februarie 2014

Votati articolul "150 de schimbari in 5 ani. Ati ghicit, e Codul fiscal! Care sunt aceste modificari?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X