Saptamana aceasta guvernul aproba un program de reducere a arieratelor companiilor de stat cu 2 miliarde lei, inclusiv cu intrarea in insolventa si lichidare a firmelor mici cu datorii istorice.
In concret, companiile cu datorii istorice ar urma sa intre in insolventa si, mai apoi, in lichidare:
"Sunt cateva companii mici, niciuna din cele mari, care au datorii istorice si care vor intra in insolventa si, dupa aceea, in licihidare", a declarat Ponta, potrivit Dailybusiness.ro.
In acelasi timp, anunta sursa, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat la randul sau ca sectorul privat are de patru ori mai multe datorii la stat decat companiile de stat.
Delegatia Fondului Monetar International (FMI), condusa de Andrea Schaechter, a discutat, in octombrie, potrivit Dailybusiness.ro, la Ministerul Finantelor Publice, despre situatia arieratelor (datorii mai vechi de 90 de zile) administratiei publice locale si despre impactul modificarilor legislatiei, din acest an, asupra reducerii acestora.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Comisia Europeana a semnalat in 2013 ca Romania are probleme in aceasta privinta. Potrivit unui raport al Comisiei, persistenta arieratelor indica faptul ca mecanismele bugetare si de control al angajamentelor sunt inca insuficiente.
Arieratele guvernamentale continua sa reprezinte in jur de 0,5% din PIB. In timp ce arieratele la nivelul guvernului central si al sistemului de securitate sociala au fost controlate relativ bine, tentativele de a controla aceste arierate la nivelul administratiei locale au inregistrat un succes limitat, mentioneaza raportul, noteaza sursa amintita.