Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Firmele cu restante in contul contributiilor sociale obligatorii pentru pensii, sanatate si somaj. Majoritare sunt companiile de stat

Data aparitiei: 15 Noiembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele cu restante in contul contributiilor sociale obligatorii pentru pensii, sanatate si somaj. Majoritare sunt companiile de stat
contributii socialeOUG 79/2017executare silitasomajsanatate

Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca numarul angajatorilor cu restante in contul contributiilor sociale obligatorii pentru pensii, sanatate si somaj este de 157.798, totalul restantelor acestora fiind de 15,99 miliarde lei. De asemenea, Agentia a anuntat ca vor fi intreprinse demersurile legale de executare silita pentru recuperarea tuturor restantelor la bugetul de stat.

"Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din Romania, 157.798 de angajatori au restante de 15,99 miliarde lei in contul contributiilor sociale obligatorii pentru pensii, sanatate si somaj, conform declaratiilor fiscale, a deciziilor de impunere si a deciziilor de calcul accesorii si obligatii fiscale suplimentare emise de ANAF", se mentioneaza in comunicatul institutiei.

Conform informatiilor declarate in Formularul 112, la data de 30 septembrie 2017 acesti contribuabili aveau 2.076.097 de angajati, citeaza Agerpres.

Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligatiilor de asigurari sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Totodata, 7.237 de angajatori din totalul mentionat anterior se afla in insolventa.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala intreprinde demersurile legale de executare silita pentru recuperarea tuturor restantelor la bugetul de stat. Facem mentiunea ca pentru contribuabilii in insolventa sau faliment dreptul ANAF de executare silita este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, ANAF sustine reincriminarea faptei de retinere la sursa si nevirare a contributiilor sociale, pentru a reduce si simplifica obligatiile de declarare si plata pentru persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator", precizeaza reprezentantii ANAF.

Conform datelor publicate de ANAF, la 30 septembrie, cele mai mari restante la bugetele de asigurari de sanatate le aveau Compania Nationala a Huilei - 3,733 miliarde lei, Societatea comerciala pentru inchidere si conservare mine - 941,918 milioane lei, Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane RA - 601,596 milioane lei, Complexul Energetic Hunedoara - 431,329 milioane lei, Societatea Nationala a Carbunelui - 301,681 milioane lei, Romaero - 183,844 milioane lei etc.

La finele saptamanii trecute, a fost publicata in Monitorul oficial Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede, printre altele trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Click aici pentru OUG 79/2017!

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contributiilor platite pentru salariul brut urmeaza sa scada cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, insa, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X