Saptamana aceasta, la 27 februarie, Ministerul Finantelor Publice organizeaza la 0ra 10 o dezbatere publica pe marginea Proiectului de lege care limiteaza tranzactiile in numerar si reduce comisioanele bancare.
In acest an, Guvernul a amanat legea care limiteaza tranzactiile in numerar si reduce comisioanele bancare astfel incat documentul sa fie discutat in continuare cu reprezentantii mediului de afaceri, care au formulat numeroase observatii.
Prin urmare, informeaza HotNews.ro, asa cum a declarat fostul ministru al Finantelor, Eugen Nicolaescu, proiectul va fi trimis Parlamentului abia dupa discutiile cu mediul de afaceri.
"Guvernul a amanat adoptarea proiectului de lege, in urma propunerii mele, sustinuta si de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. Maria Grapini, motivul fiind ca mediul de afaceri are numeroase observatii formulate la acest proiect. S-a convenit ca, in perioada urmatoare, sa avem consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, pentru a lua in considerare observatiile acestora", a spus Nicolaescu pentru Mediafax.
In sedinta de miercuri, premierul Victor Ponta a anuntat ca acest proiect de lege va fi transmis Parlamentului, care este cel care va dezbate toate implicatiile masurilor si "eventual" va modifica nivelul de plafonare.
Totodata, Ministerul Finantelor, condus de Daniel Chitoiu, a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini,
indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei, anunta HotNews.ro.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Prevederile de mai sus sunt valabile atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand. In plus, vor fi introduse noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.
Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.
In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit, citeaza HotNews.ro.
Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.
Dezbaterea va avea loc la sediul autoritatii din str. Apolodor nr.17, sector 5, sala 315. Participarea se face in limita locurilor disponibile din sala, asa cum au anuntat reprezentantii Finantelor.