Pentru a identifica in mod corect inregistrarile contabile pentru achizitia unui teren si imbunatatirea valorii, pornim de la cazul unei societati cu cod CAEN 6810 "Cumpararea si vanzare de bunuri imobiliare proprii".
In 2013, societatea a achizitionat un teren cu intentia de a-i imbunatati valoarea (racordarea la utilitati, apa, canal) si de a-l revinde. Vom vedea daca in contabilitate se va inregistra pe contul 211 sau in categoria stocurilor, precum si care vor fi inregistrarile contabile pentru cheltuielile de racordare la utilitati.
Conform Ordinului nr. 3055/2009, Reglementari contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. (pct. 64 din reglementari contabile).
Activele imobilizate cuprind acele active destinate utilizarii pe o baza continua, pe o perioada mai mare de un an, in scopul desfasurarii activitatilor entitatii.
Activele se clasica drept active circulante (in care se incadreaza si stocurile) atunci cand (pct. 147):
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
a)se asteapta sa fie realizate sau este detinute cu intentia de a fi vandute sau consumate in cursul normal al ciclului de exploatare al entitatii;
b)este detinut, in principal, in scopul tranzactionarii;
c)se asteapta a fi realizat in termen de 12 luni de la data bilantului.
De asemenea, atunci cand un teren este cumparat in scopul construirii pe acesta de constructii destinate vanzarii, acesta este inregistrat la stocuri (prin extrapolare, consideram ca se aplica si asupra terenurilor achizitionate in scopul revanzarii).
Astfel, societatea dvs. a achizitionat terenul in cauza in scopul revanzarii.
In consecinta, tinand seama de toate prevederile legislative de mai sus, consideram ca terenul in cauza se incadreaza in categoria stocurilor, respectiv marfuri.
Cu privire la cheltuielile ulterioare efectuate (racordarea la utilitati), utilizand rationamentul profesional, consideram ca acestea sunt costuri (cheltuieli) necesare vanzarii (contabilizate pe seama contului 628) si nu pot fi incadrate in prevederile pct. 265^3 si 265^4 , conform completarii aduse prin Ordinul nr. 2067/2013. In cazul in care aceste cheltuieli (cheltuielile efectuate cu racordarea la utilitati) s-ar efectua cu scopul de a obtine beneficii economice viitoare de catre societate atunci aceste cheltuieli ar putea fi recunoscute drept o imobilizare corporala (cont 205, conform pct. 265^3 si 265^4).
Beneficiile economice reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau echivalente de numerar catre entitate. Aceasta contributie se reflecta fie sub forma cresterii intrarilor de numerar, fie sub forma reducerii iesirilor de numerar, de exemplu, prin reducerea costurilor de productie.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro