In analiza de mai jos, discutam despre situatia in care s-au intregistrat mijloace fixe in anul 2015 sub valoarea de 2.500 lei si s-au amortizat conform catalogului cu duratele de functionare ale mijloacelor fixe (laptopuri). Vom vedea care sunt implicatiilie fiscale si contabile.
Din punct de vedere contabil:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioadă mai mare de un an, conform pct.138 OMFP 1802/2014.
Prin definitia de la pct.190 (1) OMFP 1802/2014, imobilizarile corporale reprezinta active care:
a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;
si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
Conform pct. 272. (1) OMFP 1802/2014, stocurile sunt active circulante:
a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
b) in curs de productie in vederea vanzarii in procesul desfasurarii normale a activitatii; sau
c) sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile care urmeaza sa fie folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.
In categoria stocurilor intra si obiectele de inventar – pct.276. (1) lit.d).
Din punct de vedere fiscal:
Mijlocul fix, prin definitia redata la art.7 alin.(1) pct.16 Cod fiscal, este orice imobilizare corporala, care este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative, daca are o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului.
Mijlocul fix, prin definitia redata la art.28 alin.(2) Cod fiscal, este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
In prezent, valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe este de 2.500 lei, conform art.1 alin.(1) HG 276/2013.
O societate achizitioneaza obiecte de inventar (laptop-uri) in anul 2015, valoarea acestora fiind sub plafonul de 2.500 lei/bucata, valoare minima de intrare in cazul achizitiilor de mijloace fixe, conform art.1 alin.(1) din HG 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.
Societatea respectiva le contabilizeaza in categoria imobilizarilor corporale, stabilind cheltuiala cu amortizarea, durata de functionare fiind determinata in concordanta cu prevederile HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Astfel, din punct de vedere contabil, prin incadrarea laptop-urilor in categoria mijloacelor fixe, societatea nu a gresit daca durata de utilizare a acestora depaseste un an.
Societatea ar fi putut sa amortizeze laptop-urile pe o perioada de 12 luni, avand in vedere ca, din punct de vedere fiscal, acestea nu reprezinta mijloace fixe, ele fiind obiecte de inventar, valoarea fiscala de intrare a fiecarui laptop fiind sub plafonul de 2.400 lei.
Prin calcularea cheltuielii cu amortizarea pe o perioada de 2-4 ani, societatea a marit baza de impozitare a profitului, dar cu respectarea prevederilor art28 alin.(21) Cod fiscal, care prevede ca : in cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor art.28.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil
mijloc fix, mijloace fixe, imobilizari corporale, OMFP 1802/2014, amortizare