email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloc fix achizitionat. Care va fi abordarea contabila si fiscala?

OMFP 1802/2014imobilizarile corporalemijloc fiximobilizare corporalacodul fiscal

In analiza de mai jos, discutam despre situatia in care s-au intregistrat mijloace fixe in anul 2015 sub valoarea de 2.500 lei si s-au amortizat conform catalogului cu duratele de functionare ale mijloacelor fixe (laptopuri). Vom vedea care sunt implicatiilie fiscale si contabile.

Din punct de vedere contabil:

Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioadă mai mare de un an, conform pct.138 OMFP 1802/2014.
 
Prin definitia de la pct.190 (1) OMFP 1802/2014, imobilizarile corporale reprezinta active care:
a)  sunt  detinute  de  o  entitate  pentru  a  fi  utilizate  in producerea  sau  furnizarea  de  bunuri  ori  servicii,  pentru  a  fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;
si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
 
Conform pct. 272. (1) OMFP 1802/2014, stocurile sunt active circulante:
a)  detinute  pentru  a  fi  vandute  pe  parcursul  desfasurarii normale a activitatii;


b)  in  curs  de  productie  in  vederea  vanzarii  in  procesul desfasurarii normale a activitatii; sau
c) sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile care urmeaza sa fie folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.
In categoria stocurilor intra si obiectele de inventar – pct.276. (1) lit.d).
 
Din punct de vedere fiscal:

Mijlocul fix, prin definitia redata la art.7 alin.(1) pct.16 Cod fiscal, este orice imobilizare corporala, care este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative, daca are o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului.

Mijlocul fix, prin definitia redata la art.28 alin.(2) Cod fiscal, este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

In prezent, valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe este de 2.500 lei, conform art.1 alin.(1) HG 276/2013.
 
O societate achizitioneaza obiecte de inventar (laptop-uri) in anul 2015, valoarea acestora fiind sub plafonul de 2.500 lei/bucata,  valoare minima de intrare in cazul achizitiilor de mijloace fixe, conform art.1 alin.(1) din HG 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.

Societatea respectiva le contabilizeaza in categoria imobilizarilor corporale, stabilind cheltuiala cu amortizarea, durata de functionare fiind determinata in concordanta cu prevederile HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Astfel, din punct de vedere contabil, prin incadrarea laptop-urilor in categoria mijloacelor fixe, societatea nu a gresit daca durata de utilizare a acestora depaseste un an.

Societatea ar fi putut sa amortizeze laptop-urile pe o perioada de 12 luni, avand in vedere ca, din punct de vedere fiscal, acestea nu reprezinta mijloace fixe, ele fiind obiecte de inventar, valoarea fiscala de intrare a fiecarui laptop fiind sub plafonul de 2.400 lei.

Prin calcularea cheltuielii cu amortizarea pe o perioada de 2-4 ani, societatea a marit baza de impozitare a profitului, dar cu respectarea prevederilor art28 alin.(21) Cod fiscal, care prevede ca : in cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor art.28.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

mijloc fix, mijloace fixe, imobilizari corporale, OMFP 1802/2014, amortizare   


de Ioana Andreea Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 1802/2014imobilizarile corporalemijloc fiximobilizare corporalacodul fiscal


Data aparitiei: 30 Mai 2016

Votati articolul "Mijloc fix achizitionat. Care va fi abordarea contabila si fiscala?":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X