In situatia in care exista clienti in valuta trecuti in 4118 si s-a constituitt provizion conform Codului fiscal 30%, vom vedea daca se mai calculeaza diferente de curs valutar.
In conformitate cu pct.186 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
La pct.189 se precizeaza ca:
"(1) Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 „Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
(2) In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat. Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera."
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea Verde a Contabilitatii
In consecinta, pentru reflectarea corecta in contabilitate a creantelor pentru clienti incerti la valoarea probabila de incasat, trebuie sa efectuati evaluarea clientilor in valuta la sfarsitul fiecarei luni si sa inregistrati in contabilitate diferentele de curs valutar.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro