Persoanelor fizice care au calitatea de arenda li se reaminteste ca anul acesta, de la 1 ianuarie, impozitul pentru veniturile din arenda realizate de catre persoanele fizice se va retine la sursa de catre platitorii de venit (arendasi), potrivit modificarilor aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin OUG 102/2013.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Potrivit prevederilor art. 72 alin. (1) si (2) din OG nr. 92/2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de inregistrare fiscala.
Pentru persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, codul de identificare fiscala este codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale.
In scopul administrarii impozitului pe venit in cazul persoanelor fizice care sunt contribuabilii potrivit titlului III din Codul fiscal, codul de identificare fiscala este codul numeric personal.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Prin urmare, persoana fizica care are calitatea de arendas, platitor de venit, pentru a calcula, retine si varsa impozitul pe veniturile din arenda, are obligatia inregistrarii fiscale in conformitate cu prevederile legale mentionate anterior.
Aceasta se va face prin depunerea la organul fiscal competent a Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratiei de mentiuni pentru persoane fizice romane" (formularul 020).
Declaratia de inregistrare fiscala va fi insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.
Sursa: ANAF