Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

MFP modifica din nou platile in numerar: bunurile imobile si masinile au limita de 10.000 lei

Data aparitiei: 21 Martie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
plati numerarbunuri imobileachizitii autoturismecashautovehicule10.000 leiplafonulproiect MFP


Ministerul Finantelor Publice anunta modificarea proiectului publicat initial in ce priveste efectuarea platilor in numerar pe teritoriul tarii. Prin comunicatul emis, MFP informeaza ca a fost publicata in categoria Transparenta decizionala, o noua forma a proiectului de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

Spre deosebire de forma proiectului de lege publicat in 10.02.2014, actualul proiect de lege include o serie de modificari, urmare a consultarii publice si interministeriale si a discutiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social si Consiliului Economic si Social.

Astfel, o modificare notabila adusa de noul proiect de lege o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita numai prin instrumente de plata fara numerar, indiferent de valoarea acestora.
 
                                                                         wallsave.com

In acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzactii urmeaza sa se efectueze cu incadrarea in limita generala privind tranzactiile efectuate intre persoanele fizice, respectiv in limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzactie. In cazul operatorilor economici, aceste tranzactii se vor efectua in limita plafonului de 10.000 lei pe zi.

De asemenea, in actualul proiect de lege au mai fost introduse urmatoarele elemente de noutate:

    In relatia operatori economici-persoane fizice, exceptarea de la aplicarea plafonului de incasari in numerar stabilit de lege, respectiv de la interdictia de fragmentare a incasarilor si a livrarilor/prestarilor de servicii, in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, cu conditia existentei contractelor de vanzare-cumparare legal incheiate care prevad o astfel de modalitate de vanzare, respectiv de incasare a sumelor;



    Posibilitatea ca operatorii economici sa restituie persoanelor fizice sumele in numerar, indiferent de nivelul acestora, in cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice sau neprestarii de servicii catre persoanele fizice, in conditiile in care la data restituirii acestea din urma declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar.

Mentionam, totodata, faptul ca in cazul operatiunilor efectuate intre operatorii economici, in actuala forma a proiectului de lege, plafoanele de plati in numerar au fost mentinute la nivelul celor instituite prin Ordonanta Guvernului nr.15/1996, respectiv la suma de 5.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi, respectiv de 10.000 lei/zi in cazul magazinelor de tipul cash&carry.

In varianta anterioara a proiectului de lege erau propuse plafoane de plati zilnice in numerar de 2.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 5.000 lei/zi.

O situatie similara se inregistreaza si in cazul incasarilor in numerar, pentru care, in actuala forma a proiectului de lege, se propune un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, fata de 2.000 lei de la o persoana, cat era in varianta anterioara a proiectului de lege.

In ceea ce priveste relatia operatori economici - persoane fizice, in actuala forma a proiectului de lege, plafonul de incasari in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primirea de imprumuturi sau alte finantari, a fost majorat la 5.000 lei/persoana/zi, fata de 2.000 lei/persoana/zi propus in varianta anterioara a proiectului de lege. si in cazul platilor in numerar efectuate de operatorii economici catre persoanele fizice reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, a fost propus un plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, fata de 2.000 lei/persoana cat era in varianta anterioara.

Proiectul de lege postat astazi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice are ca obiectiv dezvoltarea instrumentelor de verificare a realitatii operatiunilor economice evidentiate in documente de livrare-achizitie, prin urmarirea fluxurilor banesti.

"Voi promova acest set de masuri, un important instrument de combatere a evaziunii fiscale si a fraudei fiscale, unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu", considera ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu.

Proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata urmeaza sa intre in dezbatere pe agenda sedintei de Guvern.



Sursa: MFP







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X